header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Још једна новотарија: "Свети Сава може да се слави било који дан у години" Штампај Е-пошта
уторак, 05 март 2019

 Академијом и свечаним ручком ђаци и наставници школе српског језика "Вук Стефановић Караџић" из Кизбороа у Мелбурну обележили су у недељу школску славу Светог Саву. Ове године из објективних разлога школска слава облежила се са вишенедељним закашњењем, али то није умањило важност празника.

ТРАДИЦИЈА: Ломљење славског колача

Јер, како је парохијанима рекао протојереј-стварофор Милорад Лончар, Свети Сава може да се слави и облежи било који дан у години. Након литургије, коју је као старешина храма водио Лончар, уз саслужење оца Дејана Милошевића и протођакона Миодрага Томића, у храму је обављен чин освећења славског колача. 

ДОМАЋИНИ СЛАВЕ: Стефан и Филип Тасић са директорком школе Надом Миљанић

По традицији, домаћини овогодишње славе, ђаци Стеван и Лука Тасић, уручили су део славског колача Стефану и Филипу Куљанину, који су се прихватили лепе дужности да са родитељима организују школску славу наредне године.

Одмах пошто су се присутнима обратили директорка школе Нада Миљанић, ученици свих разреда суботње школе српског језика извели су програм у коме су подсетили на живот. Деца су поносно показала део онога што су током школске године научили у настави српског језика.

- Свети Сава је утемељивач српске цркрве, државе и школе. Зашитник је српских школа и учитеља. Поносно истичемо да наша школа негује вредности које је утемељио Свети Сава, а то су љубав, вера и нада. Како се може живети, опстати и напредовати без љубави, без вере, наде, толеранције и праведности? Ако је Свети Сава у нашим срцима, породицама, срцима, школама, ако нас прати у нашем учењу и раду, онда су њега дела жива и вечна - поручила је, између осталог, госпођа Нада Миљанић.

После школског програма, у наставку недељног поподнева, чланице Кола српских сестара Жене Мироносице су све присутне почастиле прогодним ручком.

Представио се "Источник"


Школски програм почео је химном Боже правде, а наставио се рецитацијама ученика свих разреда.

Уследиле су прве рецитације које су малишани припремили са њиховом вероучитељком Мирјаном Куљанин. У програму је поред деце учествовала и новоснована драмска секција "Источник", са члановима Ранком Вранешевићем, Лазаром Китановићем и Светланом Стајић, који су такође припремили пригодан програм о животу и делу Светог Саве. 

"Шумадија" одушевила

На крају програма фолклорна група "Шумадија" поново је одушевила присутне сплетовима српских народних игара, које су припремили са својим кореографом Николом Јовићем.

Извор: „Вести онлајн“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 05 март 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.