header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Због чега се тачно у Србији слави 8. март Штампај Е-пошта
петак, 08 март 2019
           Захваљујући Холивуду и добром маркетингу, Међународни дан жена постао је глобални феномен, а поклањање бомбоњера, срца и других пригодних поклона вољеним дамама временом је захватило и Србију. И док ће већина знати да вам каже да је 8. март Дан жена, зашто је то тако и шта се заправо слави, зна мали број људи.

Међународни дан жена или, познатије, Осми март је празник посвећен женама. Настао је као дан сећања на борбу за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Празник жена установљен је на Другој међународној конференција жена социјалиста 8. марта 1910. у Копенхагену, на иницијативу Кларе Цеткин, вође немачких социјалиста и женског радничког покрета да се уведе дан вечног сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. и њујоршки марш више од 15.000 жена, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Много пре тога, прве јавне демонстрације жена запослених у индустрији догодиле су се 8. марта 1857. у Њујорку. Полиција их је растерала, али су жене два месеца касније основале синдикат и захваљујући њиховом раду, протести 8. марта постали су традиција.

Прво обележавање празника било је 8. марта 1911. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској.

У традиционално патријархалној Србији, дан борбе жена за једнакост прво су прихватили комунисти и социјалдемократе. Прва прослава у нашој земљи одржана је у Београду, у тадашњем Народном дому, 1914. године.

Међународни дан жена ускоро је почео да се повезује да социјалистичким земљама. Након Октобарске револуције, захваљујући феминсткињи Александра Колонтаи Осми март је постао државни празник у СССР-у који се користио као дан обележавања “херојства радница”. Ту праксу прихватиле су и остале социјалистичке државе, па је и у Југославији ово био велики празник.

Државе на Западу због тога су дуго Дан жена избегавале његово прихватање. Феминисткиње су поново почеле да га славе шездесетих година, а Уједињене нације су званично 8. март прогласиле Међународним даном жена 1975. године.

Ипак, политичко значење се временом изгубило и Дан жена данас више није празник социјалне правде и једнаких шанси за мушкарце и жене, већ је углавном банализован и претворен у типичан празник масовне културе и потрошње.

Последњи пут ажурирано ( петак, 08 март 2019 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 МОЛИТВА НА ПОЧЕТКУ ПОСТА

Благодаримо Ти Христе Боже наш, што си нам садашње време поста управио на спасење, и за кратко време наше највеће духовне ране вешто излечио и свукао са нас мноштво грехова.

Ми ти се молимо, Свеблаги, удаљи од нас, у време поста, свако фарисејско лицемерје и јудејску опорост. Одагнај (од нас) преузношење због уздржања и уклони свако забрањено дело, реч и помисао. Испуни нас Духом Светим, светлошћу и истином коју си законоположио. Учврсти нас у борби против страсти; укрепи нас у рату против греха. Припреми нас за уздржавање од хране и удаљавање од злих делâ да бисмо следили за Тобом, Који си нам преко поста показао победу над ђаволом, и били причасници смрти и васкрсења, и наслађивали се у вечном животу који си припремио гладнима и жеднима Твоје правде.

Род наш, постом и вером у Тебе, оснажи у борби против сваког непријатеља.

Јер си Ти Бог наш и Спаситељ, и Теби приличи слава, са беспочетним Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.