header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Епископ Иринеј пркоси, купујући време и „размишљајући“
Епископ Иринеј пркоси, купујући време и „размишљајући“ Штампај Е-пошта
понедељак, 18 март 2019

 Поштовани Уредници, хвала вам на ревности и труду око чистоте наше вере Православне.

Обраћам се поводом коментара брата Сарајлије о „Личном ставу“ владике Иринеја бачког (овде:). Желео бих да додам - да већ дуго времена овај наш владика представља „цркву у цркви“, што се још једаред јасно показало. Наша Црква од нас иште једно, а он нам нуди друго.

Такође бих желео да допуним брата Сарајлију, који је приметио да владика Иринеј отворено заговара одбацивање препоруке Светог архијерејског синода и Патријарха који је његов Председник. У међувремену, он купује време и штудира:

1 - Да „О прекиду општења са Цариградом у синодском тексту уопште нема помена.“

2 - Да је овде „посреди однос према појединцима у епископату, клиру и народу, а не према Црквама као таквим.“

3 - Да „одлука о прекиду општења излази из оквира надлежности Синода.“

4 - Да „синодска препорука значи да ће они који је буду примењивали ићи путем освештане канонске акривије, док ће они који је засад не примењују бити на путу легитимне канонске икономије.“

5 - Да је ово некакав „икономијски период наде и ишчекивања“!

Није, него...

1 – Да је Синод хтео да не прекидамо однос са Цариградом, сигурно не би издао такво саопштење.

2 – Ко је то одлучио и ко га је тако оценио? Разлика је огромна и није могуће да се овде ради само о неким појединцима, а не и о црквама у њиховој јурисдикцији.

3 – Епископ Иринеј и сам признаје да: „наш Свети Синод указује, одговорно и благовремено, на ову канонску норму и позива на њену примену... и каже да препоручује  својим јерарсима и клирицима да се клоне општења са онима који су у очигледном канонском проблему...“ - Шта је сад ту за владику Иринеја проблем? Проблем је то, што он не прихвата овај позив и одбацује препоруку; он зна боље и зато не жели да се клони општења.

4 – „Освештано“ и „легитимно“. Владика Иринеј ову освештану канонску (законску) норму ставља под појам „акривије“, а сам себи и своме непослушању даје „легитимитет“ измишљајући у специфичном случају „канонску икономију“.

5 – Ко је ово сада прогласио за неки „период“ и колико он траје? Зар Патријарх Вартоломеј није давно пре тога јасно и гласно најавио своју одлуку, и зар остале Цркве нису на време на ту најаву реаговале више месеци пре самог чина? Реч да је ово сада опет неки „период“, први је и једини употребио епископ Иринеј, који стално нешто балансира између административних зачкољица и његових личних духовних процена. Зар је он најдуховнији, најмудрији, нај-љубве-обилнији... од свих других епископа и цркава?!?

Нек нам је Бог на помоћ.

 

брат Александар, Нови Сад

Последњи пут ажурирано ( уторак, 19 март 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 76 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.