header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети Владика Николај: Једном Рентијеру који пише како је осигурао себе и своје Штампај Е-пошта
понедељак, 25 март 2019
        Ја сам у страху за вас. Пишете ми како сте осигурали себе и своју децу тако чврсто, да сада можете безбрижно живети. Ваша безбрижност, изгледа, изагнала је из душе Ваше страх од Бога. Чиме сте се осигурали? Новцем ли?

Зар не чујете у ове дане, како изненадни пад банака преко ноћи чини милионере просјацима и, што је још горе, самоубицама? Кућама и дућанима? Зар не читате о учесталим земљотресима, који за минут обарају градове у хрпу рушевина? Накуповали сте њива и воћњака? Зар сте заборавили скорашње суше, и поплаве, и облаке од скакаваца? Да сте читали Јеванђеље, Ви би утувили реч Христову: обмана богатства (Мт. 13, 22). Чуди ме, да баш у ове дане, када гнев Божји крши сваки штит земаљски, којим људи хоће да заштите себе мимо вере у Њега, Свемоћнога, Ви се сматрате заштићени тако ништавним штитом као што је богатство, гомила земље. И подсећате ме много на Кинезе, који су у једном рату са Јапанцима разапињали над главом кишобране, да би се заштитили од непријатељских митраљеза.

Уз кажњиву безбрижност што од богатства долази и што је мрзост пред Господом ја наслућујем и друго зло код Вас, наиме, да је ваше богатство помешано с неправдом. То значи јести хлеб са црвима. Отроваћете себе и децу своју. Чујте што св. Златоуст каже: „Који се неправдом богате беднији су од убожјака; боље је и просити него грабити“. Библијска повест о Јову сведочи нам, како праведан човек може за један дан изгубити све земаљско богатство, а камоли тек неправедан. За један дан изгубио је праведни Јов сву своју имовину, уз то још и синове и кћери. Изгубио је потом и здравље, па као убожјак сав у ранама легао на буњиште и почео јадиковати. Зар се не бојите, да и Вас то може снаћи? У својој беди и болести побожни Јов бранио је душу своју од очајања јаком вером у Бога; чиме ли ћете Ви своју бранити? И шта ће вас моћи задржати да не извршите самоубиство, тј. да материјалној пропасти не додате и пропаст душевну? У Светом Писму Божијем пише: ко љуби неправду мрзи на душу своју. У самоћи, у тихим часовима ноћним, разговорите са савешћу својом, да ли Ви заиста више волите неправду или душу своју?

Пожурите и богатите се у Бога, по речи Спаситељевој. А богатити се у Бога значи богатити се оним богатством, које Бог воли и које човека никад неће оставити. То је богатство вере и поуздање у Бога, богатство милости и сажаљивости, истине и братољубља. Тим штитом заштитићете Ви живот свој и живот деце своје сигурније него једним целим земаљским царством, ма се оно простирало од истока сунца до запада.

Бог да Вас просвети и благослови.

 

Извор: Свети Владика Николај, Мисионарска писма, 81. писмо.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 26 март 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.