header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Отвара се архив папе који је „шверцовао” усташе Штампај Е-пошта
субота, 30 март 2019
          Отварањем тајних архива папе Пија XII, 2. марта 2020. године, историчарима ће коначно бити доступни документи из времена владавине најконтраверзнијег папе 20. века.

И док светски историчари већ припремају бележнице у које ће записати делове папиних документа у којима се објашњава његова улога у Холокаусту, у Хрватској и региону вероватно ће бити занимљивија његова улога у послератном спасавању ратних злочинаца, преноси загребачки Индекс.

Како се наводи, кроз Ватикан је пролазио „пацовски тунел” којим су од правде, између осталих, побегле и усташки главешине, а организовао га је свештеник Крунослав Драгановић, којег Борис Рашета у својој књизи назива „усташким Џејмсом Бондом”.

И сам Анте Павелић захваљујући везама са Заводом св. Јеронима побегао је од суда, као и многи други зликовци, а портал Индекс наводи да је о злочинима усташког режима папа морао пуно тога да зна, ако ни због чега другог, а онда због онога што је говорио Алојзије Степинац, преноси Танјуг.

„Говори црквених великодостојника Ватикану не промичу. Занимљиво ће бити видети и шта је папа мислио о послератној југословенској власти, поготово у светлу напора да Степинца прогласи светим. И једна и друга канонизација запеле су на споредном колосеку, и један и други знали су пуно о највећем злочину у историји Европе. И нису се пуно узрујавали”, пише Индекс.

Папа Пије XII најпознатији је био по конкордату између Ватикана и нацистичке Немачке потписаном 1933. године, којим су Света Столица и Рајх уредили своје односе, а који је он уговорио још док је био нунције, амбасадор у Немачкој.

Њиме су Католичкој цркви гарантована права, а заузврат су се католици обвезали да неће превише приговарати нацистима.

Када је тик пред почетак Другог светског рата постао папа, Пије XII је више упозоравао на комунизам него на нацизам, али је ћутао о Холокаусту.

У преко 150.000 докумената требало би да се нађу одговори на питање које највише мучи историчаре: Је ли папа знао за коначно решење, је ли знао за истребљење Јевреја, је ли знао за Холокауст?

„Тешко да није знао. Ватикан столећима има изврсну обавештајну службу и тешко да би им промакао покољ шест милиона људи. Намеће се и још можда важније питање: Зашто поглавар Католичке цркве није реаговао?” пише Индекс.

Папа Пиј XII, рођен је као Еуђенио Марија Ђузепе Ђовани Пачели, 2. марта 1876. године, на исти дан 1939. године изабран је за папу, а на исти дан 2020. године његов ће архив постати доступан јавности.

 

Извор: "Политика"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 31 март 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 64 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.