header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владимир Димитријевић: Упокојио се Добрица Ерић (1936-2019) Штампај Е-пошта
петак, 29 март 2019

          Отишао је велики србски песник.              

        Добрица Ерић, у разговору са другим песником, Владимиром Јагличићем, вођеном 1995. године, о завичају каже:

          “Завичај је моја прва љубав и све моје школовање. То је моја највеселија и најтужнија реч. Највеселија зато што сам у њему и из њега почео упознавати свет и поверовао у све лепоте и радости које ме у том свету чекају, а најтужнија због великих промена које су се за кратко време у њему и мени догодиле и због старости свега онога што је  некад било младо и лепо и изгледало вечно, а сада тихо умире, ишчезава пред мојим уморним и избледелим очима, које више немају снаге да завичају поврате бар мало младости и првобитне чистоте, чак ни у песми. Завичај ми је дао крила да полетим у свет, али и спутао ми та крила да их не раширим много и не одлетим предалеко, да се не бих могао вратити. Одлазио сам далеко, но нисам никад отишао предалеко од завичаја и стално му се враћам, али са све блеђом надом и све краће остајем у њему, много потиштен при сазнању да правог повратка више нема. Ни у завичај, ни у оне завичајне веселе и тужне свечаности и свакодневља, нити у било шта што смо једном напустили из пуке потребе или жестоке радозналости, свеједно. Завичај је благослов од Бога и наших предака и родитеља, али и тешка клетва од скучених предрасуда и законитости који насушну људску, или песничку насушну глад и жеђ за ширинама и другим физичким и духовним пределима кажњава неподношљивом тугом и усамљеношћу при покушају повратка и помирења са непомирљивим променама у души луталице и души завичаја.                   

Добрица Ерић је, у најбољем смислу те речи, песник Завичаја. Али завичаја као искона, као Сунцем Смисла окупаног предела. Завичаја који је, као у песми Момчила Настасијевића,“родина блага“.      

Рођен 1936. године у Доњој Црнући, у којој је дуго живео (а и кад се преселио у Београд, наставио је да обитава у завичају), Добрица Ерић је био право књижевно чудо: један од најплоднијих наших књижевника, са стотинак књига поезије за одрасле и децу, аутор романа и прича, приређивач антологија (деведесетих година прошлог века изашла су му Изабрана дела у двадесет томова), постао је песник–жижа лирске усредсређености (макар све изгледало разбарушено и прожето прастваралачким хаосом певања), кроз чије дело се пројављује читава стварност Србије, о чему Драгиша Витошевић сведочи као о великом уласку у поезију „усамљених сунцокрета, разиграних бикова, обнажених купачица, обесних младића, оронулих стараца, брегова, лугова, доља, извора, суседа, знанаца, ковача, воденичара, солунаца, девојчица и дечака, окупљних као на неком големом вашару око речице Груже, која у његовим стиховима постаје голема и чувена песничка река!“                            

Као песник „за одрасле“, Ерић је нека врста „лирског Хомера“ или „Волта Витмена Груже“ (наравно, у најусловнијем смислу речи ): пописивач свега свакодневног, а чудесног, што се у таквом свету може наћи. Оно свагдашње у песниковом оку букти као првог дана стварања.           

Као аутентични дечји песник, Добрица Ерић, по Миловану Данојлићу, има улогу суперсензибилног инструмента постављеног у срце природе; на нивоу предлогичке спознаје, тај инструмент региструје померање цветова, зуј инсеката, проток годишњих доба, а у том извештају дете, и човек, и дете у човеку препознају своја најранија чулна искуства.       

Касније ће у његов идилични свет ући мрачне слике Српства на које насрће ала и врана сатанског глобализма, па Ерић пише плакатски једноставну, али „ђурински“ (на трагу „Отаџбине“ Ђуре Јакшића) „Пркосну песму“, чијим се рецитовањем његови сународници бране од страве доба у коме су се обрели.         У разговору који је, 1995, водио са песником Владимиром Јагличићем, Ерић је описао двојственост свог песничког задатка и муке:“Кад зажмурим, видим зелене ђурђевданске ливаде и дечака с фрулом који полеће у свет из свог чобанског јата, а кад прогледам, и унапред, и унатраг, и унаоколо – видим само таму и безнадежну слику неправде и нашег националног расапа и немоћи.“          

И додао је, скоро пророчки:“Ово антисрпско лудило је последња велика и неизлечива болест варварског света, потом ће наићи страшна тишина. Или више неће бити ђавољих потомака, или Срба православаца. А ако нестане Срба, нестаће неминовно и тог подивљалог светског шљама, јер више неће имати кога да мрзи и кажњава за своје паклене науме и злодела, па ће омразити и уништити сам себе.“         

Добрица Ерић је отишао међу своје претке.( https://www.youtube.com/watch?v=YBpqMve5a9s) Бог да му душу прости.           

Последњи пут ажурирано ( петак, 29 март 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.