header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети Владика Николај: Учитељици В. Ш. о томе: Ко нам сведочи да постоји Бог Штампај Е-пошта
петак, 29 март 2019

 Учитељици В. Ш. о томе: Ко нам сведочи да постоји Бог

И ти и твоја стара мајка предани сте вери православној. Од како сте почели да извршавате заповести о посту, молитви, милостињи и причешћу, од тада вам се тајне истине све више откривају. Заиста то је прави пут: кроз вежбање знаног долази се до незнаног. При ћутљивој и дугој молитви истина јавља себе. Но твоје срце гори од жеље, да и многе друге управиш на пут истине.

Али људи као људи: некоме ум помрачен од лажи, некоме срце окамењено од страсти, па не иде лако. Треба дугог очишћења, и великог јелеосвећења, и седмократог купања у Јордану. Тако један радник из Баната запрепастио те питањем: Ко сведочи да Бог постоји? И ти си у чуду, шта да му одговориш. Прво се помоли Богу за њега, па онда му одговори ово:

Сведочи трава. Тражиш ли, брате, сведока под ногама својим – сведочи ти трава зелена, чији се родослов спушта чак до онога дана и часа када се чу реч Створитеља: нека пусти земља из себе траву, биље што носи сјеме и дрво родно које рађа род по врстама својим (Читај први лист Књиге Постања).

Сведочи сунце, месец и звезде. Тражиш ли, брате, сведоке изнад главе своје, сведочи ти јарко сунце, чудни месец и јато звезда. Иди докле хоћеш за њиховим родословом, нећеш наћи крај докле не дођеш до онога дана и часа, у који над тамом и хаосом јекну реч Божија: нека буде видјела на своду небеском… два видјела велика и звијезде!

Сведочи море и сведочи ваздух. Тражиш ли, брате, сведока око себе у дужину и у ширину и у дубину, сведочи ти море и ваздух, и гора и дубрава, хумке мравиње и саће пчелиње, и све што живи у мору и у ваздуху, и по горама и по ду-бравама, и унутра у хумкама и у ћелијама. Иди за родословом њиховим, не кривај ни лево ни десно – но не питај свакога за пут – и мораћеш доћи до онога свечанога часа, у који заструји с неба глас љубави: нека буде, нека буде, нека буде! И би тако.

Сведочи во и магарац, по речи пророка који виче: во познаје господара својега магарац јасле господара својега, а Израиљ не познаје, народ мој не разумије (Иса. 1, 3).

Реци ми, брате, која твар под небесима не сведочи о Богу. Дајем ти сто година времена, да мучиш ову узалудну муку и тражиш ма и једну једину травку, која не сведочи о величанственом бићу Створитеља свога. Но да ти скратим тај рок и да ти помогнем пронаћи ко не сведочи о Богу; само и једино у васцелој васиони, само и једино – изопачени људи.

Сведочи ред и мера и број и божанствена хармонија свега створенога света. Сведочи разум и савест свих светих и праведних душа. Но, изнад свију и свега сведочи Господ и Спаситељ наш Исус Христос, у коме се велики и вечни Бог јавио у телу као човек, посетио род људски, објавио тајне, показао пут, отворио Рај. Ако неко жели да и очима види Бога и ушима Га чује – заиста и ту жељу испунио је Створитељ људима – нека погледа у Исуса Христа. И видеће и чуће, и оживеће новим животом.

Тако можеш одговорити оној сиротој души, која жедно тражи Бога и жели да Га види и чује. Но ово није све што се може рећи. Ово је само једна руковет на огромној њиви Божијој, на којој све што расте сведочи о Творцу своме. И ни за што друго и не расте него да покаже своје сведочанство, па – да иде! А ти, кћери, продужи јачати у својој врлини. И не обзири се ни лево ни десно ван пута спасења. Ускоро се мора мрети. А тамо, по смрти – Суд Божији о томе, како смо ми као најближи Богу сведочили о Богу. И на Суду две војске људске: једна с десне стране Господа славе, која се у овом животу није постидела Христа, а друга с леве стране Његове, која се у овом животу постидела Њега у роду овом прељуботворном и грјешном (Мк. 8, 38).

Мир ти и благослов од Бога.

 

Извор: Свети Владика Николај, Мисионарска писма, 102. писмо.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 31 март 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.