header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Срби, погледајмо се у огледалу пре него што сат откуца поноћ!
Срби, погледајмо се у огледалу пре него што сат откуца поноћ! Штампај Е-пошта
уторак, 02 април 2019
 ПОВОДОМ НАПИСА
Владимир Димитријевић: О продаји гробова

(овде:)

 
         Предвече, после пуна два месеца и пет хиљада километара, што небом што земљом, а помало и између, на чардаку 'међ' јавом и 'међ' сном - по снежним падинама и врховима, небом изнедреним па небу назад устремљеним, коначно отворих врата ветровитог стана двадесет метара изнад околине малог равничарског града. Ничим брањена, атлантска промаја и на сунцу продувава хладније од динарске. На средокраћи ниских земаља, некад било, играле се делије... Али делије биле, па одједриле, неко друго гнездо свиле. Туђе им је драже и милије, отац с сином више није... Дадну деци паре и помије, купе их за стаклиће и чивије, свак да родитеља свога из срца му избије!

Поглед око себе (у матици: насеља, престоница, градови), из наклоњене близине (север Црне Горе), и сада одавде, са удаљене теутонске дистанце на пресеку западно-европских путева и народа, открива тврду истину коју никакав оптимизам више не може маскирати. Прво путовање у овој години више од претходних уверава у нешто што није „мој песимизам“. Не, на против, иде насупрот жилавом личном оптимизму, контра свим мојим жељама, тежњама и чежњама:
Србима је дошао крај
.

Они ће ускоро нестати. Таква комбинација: примитивизма, бахате небриге, неразума, приземних страсти, недоследности, малодушности, најниже урођеничке неорганизованости и - најгоре! - свепроширеног самопрезира, не може преживети. Посебно не у окружењу у којем овакви-и-онакви, било какви (ма зли или проклети), педантно и вредно раде на својој будућности. Док ми и даље, и шире, и више него икада, унижавамо сами себе и нудимо све своје најсветије, своју децу и саме себе на послужавнику за најмање паре, првом случајном пролазнику. Ваљда подразумевајући да је и случајни (недобро)намерник бољи од нас. Зашто? Јер смо, мислимо, најгори.

Верујући у то, здушно радимо да заиста и постанемо такви. Јурцамо у пропаст иако нас нико тамо силом не нагони. То је повезано: вера крмани животом. Од идеја, мисли, убеђења, преко нешто гласнијих речи, пут до практичних одлука и потеза је много краћи него што се мисли. Колико револуција, колико ратова је овако плануло „из чиста мира“...

Тако смо већ у пуном замаху само-укинућа. Сваки незнанац из белог света, полусвета, укључујући и онај тамнији, који добије нешто наше на управу и корист: природне ресурсе, састав Владе, регистар држављана, телекомуникације, енергенте, полицијску и војну технологију, аеродроме, авионе, штампане и електронске медије, банке, школске уџбенике, мегамаркете и робне куће... сваки овај чин предаје бива проглашен политичким успехом. Окупаторски намесници на КосМету добијају ордење Светог Саве, а Савин духовни наследник под паном саветује свој народ да прихвати суверенитет отимача.

У театру апсурда, Годо се никада не појављује. Јонеско нас је убеђивао да је баш то суштина апсурда. Преварио нас је. Зашто нема Годоа? У Србији, тај има пуне руке посла! Годоови су на свим кључним местима: како онда још тамо неким позориштем у Паризу да стигне се бави, кад овде има важнија, државна посла? Нека Париз чека. У Србији, публика је несравњиво већа, и захвалнији купац илузионарских опсенара на сцени, а српска држава глумачки пара-театар који по слободи изражавања и експериментисања превазилази све уметничке.

Комунисти су тврдили да раде на сопственом укидању. Али томе нису приступили у пракси. Идеологија је служила као шарени калеидоскоп гледања у будућност. Власт је била прагматична, ближа „реали“. Дошло је, изгледа, време да сада наследници комуниста, одбацивши исслужену идеологију ипак својски пораде на њеној последњој тачки - пређу на извршење ауто-нихилистичког програма. Додуше на ограниченом, националном плану.

Наши „пријатељи“, осталом, то и очекују од нас већ стотинак година.

 

Слободан Ј.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 02 април 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.