header image
НАСЛОВНА СТРАНА
У Брунеју за сексуални однос међу мушкарцима – каменовање, лезбејкама – 10 година затвора Штампај Е-пошта
четвртак, 04 април 2019

 У Брунеју је данас ступио на снагу закон заснован на исламу којим се каменовањем кажњавају хомосексуални односи и прељуба, а изазвао је талас критика невладиних организација, познатих личности и влада широм света.

Земљу богатом нафтом која се налази на острву Борнео води чврстом руком султан Хасанал Бокијах. Брунеј је овим законом постао прва земља у југоисточној Азији која на националном нивоу примењује кривични закон према строгим шаријатским правилима, попут Саудијске Арабије.

Новим законом се предвиђа и одсецање руке или стопала за крађу. За силовање може такође да се добије смртна казна, као и за вређање пророка Мухамеда.

Неке одредбе  закона, као што је каменовање за хомосексуалност примењују се на муслимане, као и на немуслимане.

Амерички глумац Џорџ Клуни и британски певач Елтон Џон скренули су пажњу јавности на то питање када су позвали на бојкот девет луксузних хотела везаних за султана Брунеја.

Одборници Лос Анђелеса где се налазе два од тих хотела су се придружили апелу.

Султан Бокијах који је на челу монархије од 1967. није званично поменуо ступање на снагу нових прописа у данашњем обраћању јавности, али је позвао на строжији ислам.

"Желим да се ојачају учења ислама у овој земљи", рекао је он у конференцијском центру близу главног града Бандар Сери Бегавана.

У одговору критичарима султан је рекао да је Брунеј "праведна и срећна земља", и ко год у њу дође имаће пријатно искуство.

Европска унија је навела да неки делови закона укључују мучење, свирепо, нехумано и деградирајуће деловање. САД су навеле да је закон супротан међународним обавезама Брунеја у односу на људска права. 

Према новом закону, за сексуални односи међу мушкарцима може да се добије смртна казна каменовањем, а односи између две жене носе казну од највише десет година затвора.

И до сада су сексуални односи међу мушкарцима били илегални у Брунеју али је за то могла да се добије максимална казна од десет година затвора.

Како наводи Франс прес тешко је проценити опште расположење становништва према примени шаријатских прописа зато што већина од 435.000 становника Брунеја избегава да критикује султана. Он пре свега жели да добије подршку муслиманског становништва у земљи, који чине око 70 одсто.

Франс прес указује да је у стварности тешко да ће најтежа казна каменовања једног дана бити и спроведена. Да би судови дошли до пресуде за каменовање треба и даље испунити изузетне услове, оптужени треба или да призна „дело“, или да га је починио пред најмање четири сведока.

 Извор: „Бета

Последњи пут ажурирано ( петак, 05 април 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 79 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.