header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Уредништво: Поводом Максимовог претећег раскола - ексклузивно
Уредништво: Поводом Максимовог претећег раскола - ексклузивно Штампај Е-пошта
среда, 10 април 2019

  Сукоб између два екуменистичко-новотарска клана, које предводе епископ бачки Иринеј Буловић и самопроглашени потомак мајмуна Максим Васиљевић, увелико се захуктава. У току су тактичка и стратешка прегруписавања, у склопу припреме за обрачун на предстојећем пролећном заседању Сабора СПЦ.

       Међу свештеницима СПЦ у Америци се шири и потписује петиција којом се тражи смена Maксима Васиљевића.

Све је почело тако што је свештеник Саша Петровић послао писмо Синоду, након чега му се епископ бачки Иринеј јавио телефоном и затражио да он настави са сакупљањем потписа, на чему се активно и ради.

Буловић је такође звао и проту Милоша Весина да помогне ову акцију (њих двојица су, иначе, велики пријатељи, и Весин му долази у Нови Сад да држи предавања), за шта се угледни прота својски заложио.

Треба рећи да прота Весин мрзи Максима, јер га је овај једно време био склонио са катедре предавача на факултету у Либертвилу.

У Maксимовој епархији, прота Велимир Петаковић (пензионер из Сан Дијега, иначе милионер и најбогатији поп у СПЦ), води петицију међу Maксимовим свештеницима. Њу су, последњих дана, потписивали, углавном, попови пензионери који се не плаше одмазде.

Са друге стране, Максим је покренуо петицију за себе, и њу потписују претежно млађи попови и Американци које је Максим примио у епархију без икаквих црквених школа. Они га подржавају у његовим ставовима искључиво страха ради јудејскога“.

Према нашим сазнањима, Максиму се спрема „свилен гајтан“ на мајском заседању Сабора, и он ће бити прва тема, чим буде почела расправа о новонасталој црквеној ситуацији у Украјини.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 11 април 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 83 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.