header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Владимир Кораћ: Западна звер је прогутала Асанжа
Владимир Кораћ: Западна звер је прогутала Асанжа Штампај Е-пошта
недеља, 14 април 2019

Асанж је представљао последњу наду за оне који су сматрали да су на Западу још могуће промене изнутра. Сада је и томе дошао крај

Хапшење Џулијана Асанжа је бар на тренутак и бар привидно ујединило левицу, десницу и либерале широм света, односно оне међу њима који схватају какве последице владавина глобалне олигархије има за свет, за све нас без изузетка, па и на добровољне робове.

Потврдио је вредности слободе личности и индивидуалне акције блиске либералима и либертаријанцима, разобличио лаж и насиље глобалних центара моћи као мрачно – не више наличје него баш лице глобално доминирајућег Запада, што је дало додатне аргументе како левима, тако и деснима који суверенистичке и социјалне идеје претпостављају обећаном планетарном (и подразумева се – капиталистичком) рају.

Укратко, Џулијан Асанж је својим деловањем и својом жртвом подсетио и на тренутак актуелизовао носеће идеје Запада у последња два века, које су у највећој мери – ако занемаримо насилне и манипулативне методе у њиховом промовисању – заслужне за његову моћ над људским душама у нашој епохи.

Асанж је представљао последњу наду за оне који су сматрали да су на Западу још могуће промене изнутра, које би претеће токове ипак усмериле у другачијем правцу и од Запада (поново? коначно? ипак?) начиниле ако не пожељног, оно макар прихватљивог субјекта на глобалној сцени. Он је продубио наду да индивидуална акција у садејству са добро организованом и мотивисаном мрежом сарадника, уз подршку нових медијских и технолошких могућности, омогућава да се створи пол моћи макар колико-толико независан од глобалне олигархије, и који би у једном тренутку могао да превлада.

Јасно је да је све то био утопизам, нарочито са позиције оних који воле да буду генерали после битке, али утопизам није увек и обавезно илузија, већ може бити и подстицај, тежња ка свету у којем би као људи желели да живимо, визија и жудња без које често нема ни племените и усмерене акције.

 

Ипак, крај „утопије Асанж“ и његова потоња судбина која ће све више откривати мрачно лице звери која га је прогутала, поново нас враћа на вредност једног истинског реализма, не кукавичког и прагматичког, већ оног који нас тера да ствари називамо својим именима, и да не полажемо наду у илузије, колико год оне привлачне биле.

Звер ће нестати тек када Запад буде војно, економски и цивилизацијски поражен. То неће донети крај историје и рај на земљи, али ће нас увести у један нови историјски циклус, у ком ће само од нас зависити мера у којој ћемо се остварити као озбиљни стваралачки субјекти у стварању једног света који би, бар на неко време, могао да буде боље место за живот.

Не заносимо се и нека нас порази и судбина поражених не паралишу. Делајмо, јер сила је на нашој страни.

Владимир Коларић је прозни и драмски писац, теоретичар уметности и културе, аутор књиге „Хришћанство и филм“. Ексклузивно за Нови Стандард.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 14 април 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.