header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow О Потамијени
О Потамијени Штампај Е-пошта
уторак, 23 април 2019
        Причао ми је блажени Исидор гостопримац, да је при сусрету са светим и блаженим Антoнијем, чуо од овога једну ствар коју вреди забележити. Наиме: у време Максимина гонитеља беше робиња у некога сладострасника једна веома лепа девојка, Потамијена.

Њен се господар дуго мучио да је разно­врсним обећањима заведе, али није успео. Најзад, бесан од јарости, он је предаде тадашњем градо­начелнику Александрије као хришћанку, која због гоњења грди управу и цареве, и обећа му новац ако је казни. Убедиш ли је, говораше он градона­челнику, да пристане на моју жељу, онда је немој предавати на мучење. Буде ли пак као раније у­порна, он је молио градоначелника да је мучењем умори; да се жива, говорио је он, не би смејала мојој страсној жудњи.

Јуначка девица би изведена на суд, и њено те­ло би мучено разним справама за мучење; у исто време наговараху је многим и различним речима, али она остаде у души својој непоколебљива као камен. Тада судија изабра најстрашнију и најужа­снију из справа за мучење: он нареди да се вели­ки котао напуни смолом и испод њега потпали нај­јача ватра. Када смола стаде клокотати и кипети, немилосрдни судија предложи блаженој девици ово: ,,Или иди, те се покори вољи свога господара, или знај, ја ћy наредити да те баце у овај котао. А она одговори: ,,Боже сачувај, никада неће постојати тако неправедан судија, који би ми наредио да се покорим сладострашћу. Разјарени судија нареди да је свуку и баце у котао; а она подиже глас свој и рече: ,,Заклињем те животом цара, кога се ти бојиш, ако си већ пресудио да ме тако мучиш, немој на­ређивати да ми свуку хаљине, него заповеди да ме постепено спуштају у кипећу смолу, да би ти мо­гао видети какво ми је трпљење даровао Христос, кога ти не знаш”. И будући спуштана у котао постепено, у току три сата скоро, она издахну када јој смола дође до грла.

Последњи пут ажурирано ( среда, 24 април 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 49 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.