header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Васкршња честитка проте Душана Колунџића Штампај Е-пошта
уторак, 30 април 2019

 Мир вам остављам, мир свој дајем вам,

не дајем вам га као што свет даје.

Нека се не збуњује срце ваше и нека се не боји (Јн 14, 27)

Врлопоштовани и драги уредници и сарадници сајта БОРБАЗАВЕРУ, драги наши пријатељи,

Први пут после 15 година од умировљења нисам био у могућности да мојим драгим пријатељима на време пошаљем Васкршњу честитку, па зато све, који су ми већ пожелели или намеравају да пожеле благословене Васкршње празнике, поздрављам радосним отпоздравом ВАИСТИНУ ХРИСТОС ВАСКРСЕ!


Ова година је јубиларна Светосавска година, која нам доноси велику радост – обележавање 800 година самосталности, аутокефалности Српске православне цркве. Као што је Христос обрадовао своје апостоле чудесним риболовом на Генисаретском језеру, после свога васкрсења, тако је и нас  обрадовао могућношћу да остваримо вековни сан српског народа, да подигнемо, украсимо и осветимо нашу највећу задужбину - храм свом највећем учитељу, просветитељу и духовнику, творцу аутокефалности и организатору Српске цркве и Српске државе, Светом Сави.

Пред овим догађајима и нашим заједничким обавезама бледе све наше појединачне бриге. Заборавићемо, бар на тренутак,  тешкоће са којима се сусрећемо у овом кризном времену, на осиромашење, незапосленост и несигурност опстанка, страначке поделе.

Српска црква ће и ове године видати своје ране, остаће доследна свом ставу у очувању Косова и Метохије, као и великих светиња на том простору. Настојаће да спречи веће неспоразуме са Румунском православном црквом, биће на правој страни у питању повреде канонског простора највеће Православне цркве, али и наше Српске цркве, трудиће се да уразуми власти Црне Горе да не прогоне Српску цркву, као и неканонску Македонску цркву да обнови дијалог са Мајком, Српском црквом. И у својим редовима настојаће на потпуном јединству, поготово више јерархије, као и побољшању рада своје мисије у народу, црквене просвете и православне веронауке у државним школама.
А да би се све ово остварило,
искрено желимо да и ми чујемо Христов поздрав, упућен апостолима после васкрсења: Мир вам! Не бојте се! Да мир испуни људска срца, људска друштва, народе и државе. Да се раскују топови и направе раоници. Да се људски геније искористи на добро човечанства, а не на његову пропаст и уништење. Молимо се, стога, Васкрслом Господу да нас ослободи страха.

Црква се не бави свакодневном политиком, јер је она изнад сваке политике. Зато не желимо улазити у проверавање исправности мешања великих сила, на првом месту САД, у случај Венецуеле, Либије, Сирије, Украјине...  Црква ће у име свог Оснивача осудити сваки рат, јер се у сваком рату гине и јер ратови данас углавном гутају невине жртве. Прошла су времена кад су војници водили ратове и само они гинули на бојном пољу. Данас је обратно: ратове воде професионални војници са високом технологијом убијања и разарања, а жртве су невини цивили, у великом броју деца.

Наше молитве, упућене Васкрслом Господу и Светом Сави, помоћи ће нам да се одржимо, да духовно не посрнемо, а већег блага једном народу, као и сваком појединцу, не треба од чисте душе, чврстог карактера и пуноће духовних вредности.
Трпе
ћи несносне муке на крсту, Христос је у једном тренутку узвикнуо: Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио? То је био само један тренутак. После страдања дошло је васкрсно прослављање. Ту радост обећао је Христос свима онима који Му буду следовали. Зато, ослонимо се на Њега, поделимо своје бриге и невоље са Њим, а Он ће наше страдање претворити у радост васкрсења.

Мојим драгим пријатељима желим радосне Васкршње празнике, уз победоносни поздрав ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Ваш у Васкрслом Господу доброжелатељ                          

прота Душан, са протиницом Катицом

Последњи пут ажурирано ( уторак, 30 април 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.