header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Никола Милованчев: Милан Дукић– први глас о страдалима у Јадовном и извештај конзула НДХ у Београду Штампај Е-пошта
среда, 01 мај 2019
          Многи се питају када је српска јавност први пут сазнала за Јадовно и за злочине у Јадовном, макар индиректно? Обично се мисли да је то било после Другог светског рата. Међутим, догодило се то још 1. јула 1942. – додуше стидљиво и у рубрици огласа у београдскомНовом времену“, на страни  6 тог броја листа.

Било је то преко огласа Софије Дукић, жене трговца Милана Дукића из Доњег Лапца у Лици. Софија Дукић је наиме у „Новом времену“ објавила фотографију мужа и оглас следеће садржине: „Моли се свако ко ма шта зна о Милану Дукићу трговцу, који је нестао из Доњег Лапца пут Госпића у Јадовно да јави његовој жени Софији Дукић, Прокупље, Југ Богданова улица 207. Добиће награду“. Оглас је кратак али за упућено довољно јасан: трговац из Доњег Лапца је одведен у Госпић и нестао пут Јадовна. Родбина појединих настрадалих је очито већ знала судбину и то где су страдали.

Међутим, чак и овако прикривен глас о усташким злочинима навукао је на себе пажњу у конзуларном представништву које је Независна држава Хрватска (НДХ) отворила у Београду у договору са нацистичким окупатором а не са владом Милана Недића, као што данас пишу поједини фалсификатори историје (влада окупиране Србије није имала министарство спољних послова, већ је Србију у тим пословима заступао опуномоћеник окупатора, министарства спољних послова Рајха – прво Феликс Бенцлер а затим Херман Нојбахер).

Бојећи се откривања истине о усташким злочинима, тај усташки шпијунски центар у Београду се одмах усплахирио. О овоме се може више сазнати из књиге Александра Војиновића „НДХ у Београду“ (Загреб 1995, стр. 137-140), у којем је у целости наведено „Извјешће из Београда“ упућено 2. јула (српња) 1942. Министарству вањских послова НДХ у Загребу.

Подносилац извештаја био је генерални конзул НДХ у Београду др. Анте Никшић, пре тога велики жупан (и велики злочинац) у Карловцу¹. Шта је бринуло београдске усташке обавештајце, који су очито свакодневно брижљиво пратили београдску штампу? У споменутом извештају, заведеном као „В.Т. 45/42“, Никшић је огорчен већ и због самог спомињања избеглица у штампи: он извештава да је „јучер“ (1. јула 1942) „Ново време“ донело слику групе избегличке деце која су упућена у Смедерево, као и да је 30. јуна исти лист објавио вест о поштеном дечаку избеглици који је нашао новац и предао га жандарму. Даље конзул Никшић наводи да је „прекјучерашња“ (30. јун) „Обнова“ донела „слику најмлађег четника избјеглице петнаестогодишњег дјечака Милекића“ (у ствари ради се о Радивоју Миленковићу).

 

Затим у извештају следи напад на генерала Недића зато што београдска штампа, чак и у условима окупације извештава о овим догађајима: „Тиме се је успјело чак у новинама уз ове и овакове прилике подпиривати мржњу према хрватској држави и његовати прорачунано освету и нерасположење према Хрватима.

Таква је ето тенденција и рад Недићеве владе“. Огорчење је вероватно изазвала објављена изјава младог Р. Миленковића, припадника пољске страже у Чумићима код Крагујевца, у чланку „Наш најмлађи четник“: „Урођено је мени да будем војник и бићу док сам жив и док могу да служим…Нисам млад, када треба да корисно послужим својој земљи…за спас и бољу будућност српског народа“.

 

Већ само спомињање избеглица и изјава младог српског родољуба избеглице у штампи изазвало је гнев представника НДХ у Београду и осуду држања генерала Милана Недића.
————————————————————————————————————————————-
¹ После рата побегао ватиканским каналима у Аргентину, умро 1962. у Пилару код Буенос Аиреса. Случај Анте Никшића, пријатеља Анте Павелића из студентских дана, био је огледало стања у Краљевини Југославији: он је ступио у илегалну усташку организацију као председник суда (Судбеног стола) у Карловцу а седнице илегалног Усташког стана за Карловац су се до рата одржавале у згради суда (Томислав Мајетић, Окупацони и усташки режим у Карловцу 1941-1945, Зборник Карловац 1579-1979, Загреб 1979. стр. 538). У априлском рату 1941. је, као усташа, уз помоћ судских стражара преузео судове у Карловцу а затим је постао вођа најкрвавије фракције унутар усташког руководства у Карловцу, над чим се згражао чак и „мекши“ део усташких вођа у том граду (Милан Бекић, Иво Бутковић, Славко Голдштајн: Округ Карловац 1941, Загреб 1965, стр. 48-49). Никшић је наредио убиство (5/6. мај 1941) угледног адвоката др. Милана Вујичића, првог Србина убијеног у усташким злочинима у Карловцу (Округ Карловац, Загреб 1965, стр. 47).

Аутор: НИКОЛА МИЛОВАНЧЕВ

Извор: "Јадовно"

Последњи пут ажурирано ( среда, 01 мај 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.