header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети Владика Николај: Једном частољубцу: О Клеветницима Штампај Е-пошта
недеља, 05 мај 2019
          Горчиш се на клеветнике. До сада си, велиш, гонио судом 44 клеветника! Вређали ти част. Износили неистине о теби, твоме карактеру, твојим подузећима, па чак и о твојој породици. Велики део имања бацио си на парничење с клеветницима. Живот би, кажеш, био леп, само да није у свету ових „подмуклих злорека“. Али они ти додијаше. А ти се мучиш и трошиш, да од сваког злорека одбраниш своју част.
          Заиста, они тебе нехришћански нападају, али и ти се бориш против њих нехришћанским начином. Сети се прво, како је Началник вере наше поступао у случајевима клеветничких напада. Нијем као јагње пред онијем који га стриже, тако не отвори уста својих (Дап. 8,32). Но ево ти за пример и једног цара земаљског. Изађу једном неколико ласкаваца пред цара Константина Великог, и почну цару опадати неке опаке људе, који руже и клеветају свога цара. Али се ови клеветници, кажу, нису задржали само на ружним речима и лагаријама, него су прибегли и једном страшном неделу. Наиме: отишли су пред мермерни кип царев у граду, па су га дотле ударали камењем и гвожђем, докле нису лице царево на кипу нагрдили, нос одбили, и чело избушили. Ћутке саслуша цар Константин ову оптужбу. Па онда цар опипа руком своје лице, нос и чело, и одговори: „И лице ми је чисто, и чело здраво, и нос на свом месту!“ Постидеше се ласкавци, па побегоше испред лица царева.

Ко је после Сина Божијег више клеветан у свету од апостола светих? Па су уста клеветника засута гробном прашином, а апостолима су подигнуте цркве по свој васиони. Ако је душа твоја здрава и чиста пред Богом, ништа јој не могу наудити лажи људске ни демонске. Јер лажи су као ветар с прашином што дође и прође, а истина стоји. То је потврђено искуством свих мисаоних људи од памтивека до данас. То искуство износи и премудри цар овим речима: истинита уста стоје тврдо до вијека, а језик лажљиви за час (Приче 12, 19).

Не мучи се више, дакле, и не троши се; не брани своју част од нечасних, јер су као пролазни звук. Него брани част Божију, и Бог ће бранити твоју. А Божија част брани се држањем и ширењем истине Христове.

Мир и радост од Господа.

 

Извор: Свети Владика Николај, Мисионарска писма, 136. писмо.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 05 мај 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.