header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Саопштење верских вођа са 4. сусрета у Риму
Саопштење верских вођа са 4. сусрета у Риму Штампај Е-пошта
субота, 20 јун 2009
Rim, 20. lipanj 2009.

 VJERSKI SE ČELNICI OBRAĆAJU SVJETSKIM MOĆNICIMA

U Rimu završen IV. skup vjerskih vođa

Image
Детаљ са сусрета
         U trenutku gospodarske krize koja je srušila brojne sigurnosti još više osjećamo potrebu duhovnoga usmjerenja – stoji u zaključnome dokumentu sudionika na IV. skupu vjerskih vođa, koji je 17. lipnja završen u Rimu.
S dužnim poštovanjem, muškarci i žene vjere obraćaju se zemaljskim moćnicima. Religije žele pridružiti svoj glas. Biskup Vincenzo Paglia, predsjednik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog pri talijanskoj Biskupskoj konferenciji, koji je organizirao skup, pojašnjava da nije zadaća religija davati recepte; ipak susret vjerskih vođa želi poručiti svim ljudima politike, gospodarstva i kulture, da je potrebno duhovno uskrsnuće. Zajedno su raspravljali katolici i hinduisti, Židovi i muslimani, šintoisti i budisti kako bi izradili dokument koji će predati čelnicima skupine G8.

Pred mnogostrukim pitanjima političke, gospodarske, društvene i ekološke naravi koja zabrinjavaju čovječanstvo – stoji u dokumentu usvojenom u Rimu – osjeća se potreba za duhovnom mudrošću čije su baštinice velike religije kako bi se usmjerile kulture i etički utemeljili odgovori na izazove suvremenoga svijeta. Rimski skup gleda u oči zemaljskome siromaštvu i osuđuje ga, posebice obzirom na tri teška slučaja: Afrika, prije svega. Želimo da međunarodna zajednica stavi Afriku u središte potpornih politika razvoju, nalazeći nove financijske izvore za suradnju i potičući upletanje država i civilnih udruga iz Afrike s ciljem preporoda čitavoga kontinenta.

Zatim klimatske promjene, koje čine sve hitnijom i aktualnijom obvezu za očuvanje stvorenoga. Treba poduzeti nešto – pišu vjerski vođe – da se promijene načini života kako bi se preokrenuli trendovi koji uništavaju okolišne ravnoteže, zbog čega smo sve zabrinutiji. Bog je – opominje i podsjeća dokument – čovjeku povjerio Zemlju; svaki ju naraštaj dobiva u zajam i dužan je svojoj djeci jamčiti njezinu cjelovitost. Na koncu rat, nazvan majkom svih siromaštava: Iz Rima je upućen apel da se rat kao rješenje sukoba ukloni iz politike država. Ni jedan rat nije neizbježiv, mir je uvijek moguć: neka to bude nova svijest svih. Mir je prva i bitna pravda za svaki narod na zemlji – istaknuto je u zaključku dokumenta. (kta/rv)

           http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=20676

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 80 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.