header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Два милиона долара за смештај епископа, а верници немају где да се моле? Штампај Е-пошта
понедељак, 06 мај 2019

 И док обнова спаљене српске цркве Светог Саве у Њујорку стоји у месту, иако је прошао трећи Васкрс од како је спаљена, јер за то наводно нема пара, многим Србима није право што је Епархија Источно-америчка у међувремену купила епископску резиденцију у округу Вестчестер за близу 2 милиона долара!

Иако је епископ Источно-амерички Иринеј месецима пре прошлогодишњег Васкрса најављивао да ће литургију 2018. године служити под обновљеним кровом изгореле цркве, то се, међутим, није десило ни прошле, а ни ове године, пише Сербиан Тимес.

165 година стара богомоља, која је 1942. постала власништво Српске православне цркве, када су чланови заједнице скупили 30 хиљада долара да је купе, изгорела је у предвечерје првог маја 2016. године, после васкршње службе и пратећег окупљања верника. Пошто је била заштићена грађевина од изузетног историјског значаја за Град Њујорк и још веће важности за српску православну заједницу овог града, очекивало се да обнова ове светиње буде заједнички приоритет Епархије Источно-америчке и српске заједнице њујоршке области.

Три године касније, међутим, обнова се није померила са мртве тачке, а видљивог напретка нема ни у напорима за прикупљање неопходних новчаних средстава, као ни у грађевинским радовима на самом објекту.

Обнова цркве ће коштати између 60 и 80 милиона долара, а компанија која је осигуравала грађевину је на име одштете парохији исплатила свега 12 милиона и 700 хиљада долара.

Из тог разлога је парохија у мају 2018. године покренула тужбу против осигуравајуће компаније Черч Мјучуал, због неадекватне полисе. Наиме, како преноси “Њујорк Пост”, одштета је прорачуната на основу полисе која се заснивала на тржишној вредности у време куповине, те средстава накнадно уложених у надоградњу, а није предвиђала трошкове обнове у случају уништења пожаром. Парохија сада на суду потражује додатних 47 милиона долара.

Сербиан тимес пише да се српска заједница Њујорка пита где је застој, као и да нема чак ни најаве стратегије прикупљања средстава за обнову. И парохијски дом, који није значајно оштећен у пожару, стоји неискоришћен, преноси овај сајт, али напомиње и да је чуђење још веће ако се зна да је Епархија Источно-америчка наводно у међувремену купила епископску резиденцију у округу Вестчестер за близу 2 милиона долара!

Вестчестер за близу 2 милиона долара!

За то време Срби из Њујорка немају где да се моле!

Службе се углавном држе у грчкој православној цркви Светог Елефтерија на 24. улици, на Менхетну, недалеко од цркве Свети Сава.

Сукоб интереса

Прво Повереништво, састављено од стручњака у пољу финансија, права и трговине некретнинама, је августа 2017. у већини поднело оставку, због, како се прича у заједници, немогућности да се изборе против сукоба интереса, преноси Сербиан Тимес. Сукоб интереса се наводно састојао из чињенице да је извршни руководилац пројектом обнове, архитекта Дон Живковић, Србин из Аустралије којег је поставио владика Иринеј, званично учествовао у руковођењу обновом волонтерски, а истовремено је унајмио своју архитектонску фирму “Живковић Kоноли” као једног од извођача радова.

 

Друго Повереништво је, према изворима који засад желе да остану анонимни, суспендовано од стране епископа непосредно након васкршњих светковина. Званичних саопштења још нема, тако да се не зна шта та суспензија тачно подразумева. Парохијски свештеник Живојин Јаковљевић, који се тренутно опоравља од медицинског захвата, није одговорио на упите медија.

Иначе, он се раније огласио и навео да су радови ма обнови цркве у току:

"Што се физичке грађевине тиче, до сада смо успели да очистимо шут и уклонимо украсни камен кречњак којим су били обложени унутрашњи зидови храма. Припремљени су врхови зидова за инсталацију перманентне челичне кровне конструкције која ће бити прекривена привревеменом мембраном", рекао је отац Живојин.

Истовремено, како додаје, план је да се излије под, који је у пожару уништен на пет места и да се инсталирају привремена врата и прозори како би се омогућио приступ храму за одржавање богослужења за велике празнике.

"Настојимо да учинимо само најосновније, да се процес што скорије безбедно и квалитетно оконча. А потом, да настојимо по нашим могућностима, да радимо и продужимо обнову и одржавање живе цркве, нашег народа, који је исто толико важан као и физичка светиња", рекао је отац Живојин и подсетио да су данас прошле три године од пожара који је уништио тај Саборни храм.

 

             Извор: "Курир"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 07 мај 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 118 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.