header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Поводом предстојећег Сабора наши сарадници из Патријаршије јављају... Штампај Е-пошта
уторак, 07 мај 2019

 Из припремних разговора о решавању кадровских питања на Светом Архијерејском Сабору у мају

Свако ко и мало познаје црквене прилике зна да се све одлуке на Сабору унапред припреме  и да се често  направи компромис међу најутицајнијима епископима и то по систему „ти мени ово, ја теби ово“.

           Једно од горућих питања овог Сабора биће решавање судбине Епископа Максима Васиљевића. Како сада ствари стоје Максим ће остати Епископ СПЦ, јер је иза њега стао Стејт Департмент, тако да Патријарх који га ословљава искључиво са „Мајмун“, а и Епископ бачки чија је сујета поврђена, морати да се задовоље са премештањем Максима у неку другу Епархију. Наравно, још се оставља како ће се сам Максим понети на Сабору, ако буде бахат и осион засигурно ће трпети теже последице. Владика Григорије је му је већ најавио безусловну подршку, па по цену да и он више не буде Епископ.

Како сада ствари стоје нови пензионер биће Епископ милешевски Атанасије Ракита, јер евидентно да је своју конкубину и њеног брата запослио у Епархију, да има децу, да се пијан потукао са Филаретом и да је ушао у сукоб са свештенством и монаштвом своје Епархије. Иако је покушао да обезбеди подршку одређених амбасада, помоћ од Митрополита Амфилохија и Епископа Иринеја бачког је изостала. Традиционално, као и пред сваки Сабор се расправља да ли пензионисати Епископа западноевропског Луку због лошег здравственог стања, такође и Епископ тимочки Иларион због своје болести, мада се добро осећа, у случају изразито његове жеље могао бити пензионисан.

На Сабору ће се разговарати и о Епископу шабачком Лаврентију, који због своје сенилости као и све учесталих приговора на његово руковођење Епархијом шабачком ће бити пензионисан или у најбољем случају му додељен викар, што би подржао и патријарх. Притужбе на Епископа Лаврентија које су стизале у протеклом периоду патријарху и члановима Синода односе се на то да Епархијом руководи ђакон Љубо Ранковић и да је он са „екипом“ око себе направио хоботницу која држи Лаврентија у шаци и црпи огромна финансијска средства из Епархије. Патријарх је бесан што ђакон Љубо жели да одреди наследника или викара Епископа Лаврентија, а кроз наручене новинске чланке жели да прикаже да је Владика Лаврентије у одличној снази. Патријарх је у разговору са члановима Синода истакао да када је био у канонској посети Шапцу да је рекао Љуби да ће га „пропустити кроз своје шаке“.

Традиционално је занимљиво и увек се лицитира ко ће бити изабран за новог Епископа. За сада се као једини сигурни кандидат помиње Никифор Миловић, секретар Епископа Јоаникија. Вечити кандидат за Епископа је новотарац Тихон студенички, који је прилично соло играч, па већ одавно не пролази на Саборима. Највероватније да ће кандидат бачког за Епископа бити архимандрит Василије  Костић из Грчке. Патријарх ретко говори кога ће он предложити за Епископа, будући да му Шарић није прошао на наколико сабора, али долазак Серафима Кужића у Рајиновац, говори о потенцијалном новом кандидату за  викара. Доситеј Хиландарац, који се недавно вратио са Свете Горе у манастир Ћелије код Лајковца, требао би на овом сабору да преузме дужност војног Епископа.

Такође, у случају да Владика Лаврентије сам затражи пензију или буден позван од других да уради то, будући да се и њему у Сабору спочитава конкубинат као Ракити, он ће предложити монаха Нифонта из Богоштице за свог наследника, али то не може проћи, јер Нифонт нема завршен Богословски факултет, има још неколико испита. Други потенцијални кандидат да наследи Владику Лаврентију и жеља људи окупљених око Владике Лаврентија је монах Клеопа из Карловаца, али због његових „склоности“, које се приписују и монаху Нифонту, неће моћи да уђе у избор за Епископа.

Митрополит Амфилохије је најавио формирање бококорске Епархије и једини кандидат за то место је Владика Методије. Наравно, увек се оставља могућност да „излети“ неки неплански кандидат, као условно решење тренутне ситуације, што је био и избор Димитрија на Григоријево место. Финиширање договора око кадровских решења биће решено у наредним данима.

Све у свему биће ово динамичан Сабор.

 

Извор из Патријаршије

Последњи пут ажурирано ( среда, 08 мај 2019 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 109 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.