header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свим архијерејима Српске Православне Цркве Штампај Е-пошта
субота, 11 мај 2019
             Ваша Светости, Ваша Високопреосвештенства и Ваша Преосвештенства,

Обраћавамо Вам се са надом да ће Ваша богољубивост и брига за интерес најсветије Цркве Христове дати Вам снаге да се у овој години великог јубилеја суочите са искушењима, насртајима и узурпацијом трона Епископа шабачког од стране протођакона Љубомира Ранковића. У историји Српске Православне Цркве није посведочено да је један нижи клирик узурпирао трон једног Епископа и да се уценама, преварама, сплеткама уздигао на пиједестал и сам се прогласио „иконом Христа“.

          Протођакон Љубомир Ранковић је „алфа и омега“ Епархије шабачке, човек који већ 13 година од поделе шабачко-ваљевске Епархије, контролише све финансијске токове у Епархији шабачкој. Да је преварант и човек који нема никакве принципе, сведочи нам и догађај када је као младић изазвао удес, а затим нашао другог човека да прихвати одговорност. Отац Љубомир је велико богатство стекао тргујући тракторима са још неким свештеницима и то у доба највећих несрећа српског народа. Политички се активирао када је деведесетих натерао све свештенике Епархије шабачко-ваљевске да се учлане у СПО, а онда за ту услугу од Вука Драшковића добро наплатио простором у Чика Љубиној улици у Београду.

Многе чињенице везане за његову биографију су скандалозне, али нећемо се бавити тиме, него ћемо указати на његову узурпацију и злоупотребу Владике Лаврентија:

1)            Владика Лаврентије је човек у годинама и сам се тешко бори са својом старошћу и не може да се одупре великим проблемима са којима је суочен у Епархији шабачкој. И сами Архијереји су сведоци да је поднео молбу још пре пар година за пензију, али је, веровали или не, протођакон Љубомир Ранковић исцепао молбу пред Владиком Лаврентијем и приморао га да повуче свој захтев за пензијом. Замислите, ђакон цепа Владикин акт, ето каквом човеку причамо!!!

2)            Љубомир Ранковић уцењује Владику Лаврентија афером  „Ротијер“.

3)            Љубомир Ранковић је поставио Владици Лаврентију „свог поданика“ за архијерејског заменика. Тако да све што стиже у Епархију или иде из Епархије мора прво да проследи Љубомиру  Ранковићу на одобрење.

4)            Будући да се Владика Лаврентије повремено се „отвори“ и прича о недаћама са којима је суочен, Љубомир Ранковић је дошао на идеју, да спречи одлазак Владике Лаврентија на Сабор 2016. године, те је донео одлуку да се Владици стави нога у гипс и да се обавесте остали Архијереји да Владика не може да присуствује Светом Архијерејском Сабору, што се и десило.

5)            Да би подигао углед Владике Лаврентија међу Архијерејима, Љубомир Ранковић је осмислио прославу 50 година архијерејске службе и током целе године организовао скупове и предавња да укаже на значај Владике Лаврентија, јер му је циљ да у ствари он што дуже „влада“, а и да га тако на Сабору заштити.

6)            На прошлом Светом Архијерејском Сабору 2018. године , протођакон Љубомир Ранковић је чуо „из својих извора из Патријаршије“ да би Владика Лаврентије могао добити викара, па је преко утицајног свештенства и свог пријатеља новинара покушао да наметне Клеопу из Карловаца, јер они имају пословни однос и Љубо би га лако ставио под своју шапу. Наиме, он је вођа одређених путовања, која организује „Александрија“, туристичка организација чији је власник Љубомир Ранковић.

7)            Ове године Љубомир Ранковић је пред сам Сабор послао Владику Лаврентија у „Свету земљу Господњу“, а са циљем да покаже како Епископу Лаврентију не треба пензија, јер он је способан, ево директно из Јерусалима стиже на Сабор! У нарученом тексту у новинама од стране Љубомира Ранковића се управо ово наглашава како је Владика и поред година способан да управља Епархојом. Са Владиком Лаврентијем је послао на путовање монаха Нифонта, који ће у случају избора викара или пензије Владике Лаврентија бити предложен од Владике Лаврентија, а по наговору Љубомира Ранковића, за наследника Лаврентијевог. Иначе, тај монах не успева да заврши факултет у Фочи већ годинама, а о његовој моралној подобности сами ћете се распитати. Занимљиво је да је прошле године молио Љубомира Ранковића да не предлаже о. Клеопу за викара, него да њега предложи. Можете замислити како би такав човек управљао Епархијом.

8)            Љубомир Ранковић има свог пријатеља новинара преко кога пласира текстове у којима промовише себе, Владику Лаврентија, пуста информације које му одговарају, напада свештенике који му нису послушни. Некада и по неколико дана за редом излаза чланци из „Љубине кухиње“. Заиста не знамо да ли је главни и одговорни уредник ових новина упознат са појавом која се догађа већ дужи временски период. Позивамо Вас да пратите какви ће текстови излазити у тим новинама пред овај Сабор и током Сабора.

9)            Протођакон Љубомир Ранковић је и политички злоупотребио Владику Лаврентија, тако што се директно укључио у политику, почео да доводи опозиционаре на црквене трибине и тако да прави раскол међу народом у Шапцу и шабачкој Епархији. Приликом гостовања групе опозиционара у самом Саборном храму у Шапцу, Љубомир Ранковић је предлагао и протестну шетњу опозиционара и свештенства, али будући да је ситуација била напета од тога се одустало. Вероватно му је циљ био „нова Крвава литија“.

Такође, Љубомир Ранковић је напао и патријарха на сајту Нове српске политичке мисли, истичући да је патријарх стао на страну власти, а не народа и да је власт пролазна, а народ вечан. http://www.nspm.rs/hronika/protodjakon-dr-ljubomir-rankovic

10)           Протођакон Љубомир је „координатор“ Епархијског управног савета и Епархијског управног одбора  и тако контролише све финансијске токове новца у Епархији шабачкој. У ова два одбора је инструисао своје људе, тако да не може да прође ниједна одлука која њему не одговара. Састанци протичу  тако што Владика Лаврентије да благослов, а онда узме реч отац Љубомир и држећи монолог готово са акламацијом доноси одлуке.

11)           Љубомир Ранковић је главни и одговорни уредник Гласа Цркве, који се бави штампањем и издавањем књига. Љубомир Ранковић је дошао на идеју да штампа Свето Писмо, међутим када је Свети Архијерејски Сабор забранио штампање тзв. „Библије Гласа Цркве“, он је наставио да је штампа и данас је штампа, али ставља као годину издања 2008. годину и за уредника издања човека који није међу живима. Дакле, он не поштује ни Свети Архијерејски Сабор СПЦ!! Један од најобразованијих архијереја СПЦ је изнео мишљење да је „Љубо фалсификовао Свето Писмо“. Остале књиге које се штампају иду у џеп Љубомира Ранковића.

12)           Љубомир Ранковић је власник и туристичке агенције „Александрија травел“, која се бави организацијом поклоничких путовања, али и путовања друге врсте. Када му недостаје путника он на рачун Епархије шаље вероучитеље, наставнике, ђаке, познанике (Епархија уплати Александрији 10, 15 места и пошаље те људе на путовање, а новац узима агенција Љубомира Ранковића).

13)           Највеће престунике међу свештенством Епархије шабачке, Љубомир Ранковић је ставио под своју заштиту. Тако имамо пример свештеника Милана Алексића који је малверзацијама ванбуџетских средстава проневерио око 200 000 евра и тако оштетио ЦО Лозничку, Епархију шабачку и Патријаршију српску. Исти свештеник је својој снаји и синовици исплатио 70 000 евра за вођење црквених књига (има ли још таквих примера у СПЦ?). Сам Алексић се хвалио како је „завршио“ са Љубом и да од поступка против њега нема ништа. Протођакон Љубомир је и заштитник бившег ђакона Владике Лаврентија, који је фалсификовао потпис Владике Лаврентија и послао Владику на суд и уместо да оде под забрану свештенодејства, он је добио у Лозници најбољу парохију Епархије шабачке и Љубомир Ранковић му обећава место архијерејског намесника лозничког.

14)           Љубомир Ранковић је поставио већину намесника Епархије шабачке, а потом им помогао да њихови синови добију добре парохије (неки намесници по два сина и остала родбина) те их тиме уценио да му буду послушни. Зато је незадовољство међу кандидатима за рукоположење огромно и питање је када ће то незадовољство кулминирати.

Овде ћемо стати, мислимо да је довољно речено! Позивамо и молимо Архијереје да узму ово питање у разматрање да не дозволе да се више од Епархије шабачке прави приватна фирма протођакона Љубомира Ранковића. Молимо Вас да одредите Владици Лаврентију викара или достојног нследника који ће решавати нагомилане проблеме, а не да дозволите једном ђакону да он одређује Светом Архијерејском Сабору ко ће бити Епископ.

Ово што је написано је општепознато, ми смо спремни да посведочимо пред Светим Архијерејским Сабором, мада смо сведоци да је главни лик овог писма уско повезан и са криминалним круговима.

 

Идентитет аутора чланка познат  Уредништву

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 11 мај 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.