header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Текст петиције верника из Сан Маркоса, Калифорнија, против Максима Штампај Е-пошта
уторак, 14 мај 2019

 Архиепископу Пећком, Митрополиту Београдско Карловачком

И Патријарху Српском   И Р И Н Е Ј У  и свим епископима СПЦ,                            

 15.април 2019

Ваша Светости,

Ми доле потписани чланови Српске Православне Цркве, односно епархије Западноамеричке, придружујемо се свештеницима који су покренули петицију за хитну смену и црквено суђење епископу западноамеричком Максиму Васиљевићу.

         Овом петицијом изражавамо наше дајдубље незадовољство нашим епископом и његовим радом и деловањем у нашој епархији. Од првог дана када је ступио на своју дужност, владика Максим почео је да смењује  „неподобне свештенике“, који изграђивали наше храмове са својим народом, шаљући их насилно у пензију пре времена. У место њих, почео је да доводи свештенике Американце и наравно себи подобне.  Такође, епископ Максим је почео одмах да уводи новотарије у богослужење и да форсира енглески језик, чак и где није потребно.

Епархијски новац се неконтролисано троши, док се порези на пароохије повећавају сваке године. Од доласка епсикопа Максима у Калифорнију епархијска каса је такорећи празна.

Епископ Максим је по ко зна колико пута погазио своју реч и обећања дата народу, а веома често не говори истину, тако да смо као верници у њега потпуно изгубили поверење.

Слике које се све више срећу по нашим храмовима представља светитеље као страшила и карикатуре. Пред таквим „иконама“ немогуће је молити се. Оне би се могле користити за плашење деце, или можда за обележавање Халовина (ноћи вештица).

Највећи скандал епископ Максим је изазвао када је прошле године боравећи при нашем храму Свете Петке на Црквеној Слави, после Св. Литугије (која када он служи траје веома кратко) позвао децу да дођу испред олтара, а онда им је бацао бомбоне пожелевши им срећан Халовин, односно дан вештица. То паганско славље овде у Америци је прерасло у чист сатанизам и призивање ђавола. Што мје најгоре и најжалосније, деци се овај накарадни празник нуди као нешто забавно. Деца се тада облаче у демонске костиме и сакупљају слаткише по кућама. Ми православни Срби који овде живимо боримо се да очувамо своју веру и традицију и нашој деци не дозвољавамо да узму учешћа у овом паганском сатанистичком фестивалу. Али како да се ми одржимо и да нашу децу сачувамо када један владика и то испред светог олтара одобрава овај сатански обичај и нашу децу побуђује да и они у томе учествују!? После овог скабдала, већина парохијана, а нарочито родитеља са децом, не долазе у цркву када служи владика Максим, јер не желе да виде нешто ново што ће их додатно збунити и саблазнити.

 Српска православна традиција и култура све се више потискују из наших парохија, тако да се у неким храмовима осећамо као да смо дошли у неку туђу цркву.

У неким местима епископ Максим је забранио свештеницима помињање ђенерала Драже Михаиловића и војводе Момчила Ђујућа, а на прослави дана Републике Српске овде у нашој парохији Св. Петке, захтевао је да се поскидају све слике Радована Караџића и генерала Ратка Младића – српских хероја који су најзаслужнији за стварање Реп. Српске и за одбрану српског народа од новог усташког геноцида. То је изазвало велики гнев и огорчење код народа!

Као што је целом српском народу познато, (а и шире) овај епископ је изјавио да верује у Дарвинову теорију, чиме се одрекао свега онога што би он као епископ требало да верује и да брани, па је тако себе прогласио потомком примата – што му једино у потпуности верујемо. Због овог скандала, храмови у којима служи епископ Максим скоро да су празни, јер нико од народа не жели да целива руку човеку који верује да је потомак мајмуна и који ретко говори истину!

Највише нас је као вернике погодила вест да је епископ Максим изјавио да је Св. Сава нелегално стекао самосталност за СПЦ и што је отворено подржао разбојништво Цариградског патријарха у Украјини, који као што сви знамо, има нескривене жеље да отме све епархије које се налазе ван граница матичних држава, у чему му епсикоп Максим здушно помаже, јер је потписао тајни документ на фамозном Критском сабору по којем се епархије СПЦ у дијаспори постепено предају Цариградској Патријаршији. За кога ради епсикоп Максим и чије интересе заступа?

 Овом приликом изјављујемо да нећемо дозволити никоме да одузме наше свете храмове, наша црквена имања, нашу културу и духовност и да ћемо свим средствима бранити Српску Православну Цркву!

Како овакав човек уопште може бити правиславни владика, па уз то још и професор на Теолошком факултету. Куда иде наша Црква са оваквим епископима? Зашто се некима попут владике Максима допушта да чине овакве ствари које урушавају углед Цркве у народу ?

 Обзиром да је Свети Архијерејски Сабор до сада сменио многе вредне и заслужне епископе за разноразне преступе, (који су неупоредиво мањи од оних које чини епископ Максим), тражимо од Св. Арх. Сабора да по хитном посупку уклони епископа Максима са епархије западноамеричке и да му суди за јерес, за јавну саблазан и срамоту коју је нанео СПЦ и српском народу, без којег нема ни Српске Цркве.

Остајући Српском Патријарху верни синови и кћери,

Парохијани и чланови црквено-школске општине Св. Петке у Сан Маркосу, Калифорнија.

 

СЛЕДЕ ПОТПИСИ:

Последњи пут ажурирано ( уторак, 14 мај 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.