header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Достојно Косовског завета: Сабор СПЦ: Неприхватљива измена статуса Косова Штампај Е-пошта
петак, 17 мај 2019
          Суверенитет и територијални интегритет Србије, укључујући Косово и Метохију, без обзира на незаконито проглашену такозвану косовску државу, признаје огромна већина човечанства, истиче се у саопштењу СабораНеприхватљива је било каква измена статуса Косова и Метохије која води или признању Косова као независне државе или било којој варијанти територијалне поделе без које није могуће разграничење, званични је став Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве.

„Таква решења довела би неизбежно до исељавања већине преосталог српског народа, који живи у већински албанским срединама Косова и Метохије, и до несагледиве штете за нашу духовну и културну баштину”, наводи се у саопштењу Светог архијерејског Сабора о Косову и Метохији које је објављено данас.

Како се додаје Косово и Метохија представља саставни део суверене територије Републике Србије, као такво дефинисано је у Уставу Србије и у Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

„ Суверенитет и територијални интегритет Србије, укључујући Косово и Метохију, без обзира на незаконито проглашену такозвану косовску државу, признаје огромна већина човечанства, укључујући Русију и Кину и пет земаља Европске уније, ОЕБС, УНЕСКО и друге важне међународне организације”, истиче се у саопштењу Сабора.

Архијереји окупљени на заседању Сабора СПЦ, како се истиче, свој став износе не као политички, већ пре свега као одговоран пастирски и историјски став који произилази из вековне борбе српске Цркве да очува опстанак верног народа и светиња на вековним огњиштима и воље огромне већине нашег народа.

„ Овај став никако не значи подржавање идеје такозваног замрзнутог конфликта већ представља позив свим политичким чиниоцима на наставак дијалога, без притиска и уцена у контексту решавања питања заштите људских права народа, слободе живота и рада Српске Православне Цркве, институционалне и безбедносне заштите наших светиња, омогућавања несметаног повратка расељених и слободног приступа имовини свима онима којима је она бесправно одузета или узурпирана. Подржавамо, стога, свесрдно сваки одговоран дијалог који треба да допринесе владавини права и закона и помирењу између свих народа који живе на простору Косова и Метохије као јужне покрајине Србије”, закључује се у саопштењу.

Подсећа се да Сабор, највише црквено тело, на овај начин још једном понавља свој једногласан и недвосмислен став изречен на прошлогодишњим заседањима у мају и новембру.

Заседање Сабора почело је у четвртак, 9. маја у манастиру Жичи, а два дана касније је настављено у Београду. Највише медијске пажње изазвао је састанак у понедељак председника Србије Александра Вучића и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика са архијерејима окупљеним на заседању Сабора. Председник Вучић и владике СПЦ разговарали су највише управо о Косову и Метохији, што је и привукло највећу пажњу јавности. После двоипочасовног разговора, који је одржан у свечаном салону у згради Патријаршије у Београду председник Вучић и патријарх Иринеј обратили су се новинарима, али није било дозвољено постављање питања. Поглавар СПЦ рекао је да се неће посустати у одбрани Косова, али колико ће у томе бити успеха остаје да се види, као и да се председник Вучић јуначки бори за Косово и да се диви његовој енергији, нагласивши да је то његов лични став, али и став Сабора. Председник Вучић навео је да је састанак са члановима Сабора био веома важан, да су српски архијереји разумели његове бриге, као што је и он разумео њихове.

Као што је „Политика” писала уочи почетка заседања Сабора, било је очекивано да питање Косова и Метохије буде једна од главних тема на заседању највишег црквеног тела, а очекивало се и да ће бити још једном потврђен став о том питању са заседања у мају и новембру прошле године.

 

Извор: "Политика"

Последњи пут ажурирано ( петак, 17 мај 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.