header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети Владика Николај: Студенту који пита: О утицају онога света на овај Штампај Е-пошта
петак, 24 мај 2019
         По хришћанском откривењу онај свет састављају, сем Господа Створитеља, ангели и душе упокојених људи. Ви питате: да ли онај свет утиче на људе и догађаје у овом свету? Цело Свето Писмо, од прве до последње стране, учи нас, да овај свет стоји под надзором и командом онога света у правцу ка добру. Али људи имају слободу, да се, на своју несрећу, могу отргнути од тог доброг утицаја и поћи суноврат за својом самовољом.
         Утицајем светлих сила из онога света Мојсеј је извео народ Израиљев из ропства у слободу. Тим утицајем Исус Навин је побеђивао непријатеље своје и Божије. Тим утицајем пророци су пророковали, праведници се утврђивали на путу правде, а грешници обраћали Богу и правди. Под тим утицајем Самуил је бирао и помазивао цареве, Давид се претворио у покајника, Јосиф и Данило тумачили су снове, три отрока спасли се смрти у огњеној пећи, Навуходоносор прославио Бога јединога, Зоровавел обновио храм у Јерусалиму, Јосиф избегао у Мисир са младенцем Исусом испред мача Иродова. Но збир свих тих утицаја није ли се јавио у свету кроз личност ваплоћеног Сина Божијег, Спаситеља нашег? Сва моћ и мудрост и милост вечне небеске стварности у истини јавила се кроз Њега, Господа Исуса, уколико је она доступна људима при њиховој телесној ограничености. Од ваплоћења Сина Божијег ми знамо, да сви утицаји светих небеса долазили су, долазе и долазиће од Њега и кроз Њега. Од Њега је силазак Духа на апостоле. Од Њега и обраћање Савла гонитеља у Па-вла апостола. Од Њега и безбројна друга чудеса, што дан дану указује и ноћ ноћи јавља до нашега времена. Од Њега су и тајанствени сигнали, значајне појаве природне, незнани гласови, благотворни снови, и друга јављања, која људе изводе на добар пут и доносе им утеху. У својим „Исповестима“ прича блажени Августин о чуду свога обраћања из незнабоштва у веру праву. Као незнабожац он је обитавао у граду Милану, у грчевитом колебању, да ли да се крсти или не, то јест, да ли да се преда Христу или да остане при јаловој философији римској. У тим својим трзајима он се саветовао са својим другом Алипијем. Но све саветовање и резоновање није довело ни до чега. У очајању Августин се повуче од свога друга у једну одају и поче плакати над својом немоћи. Дуго је тако остао у јецању, и у молитви Богу, да му покаже пут. На једном чује он глас, као певање неке девице из далека, са припевом: узми и читај! узми и читај! Августин се окретао да види, чији је и одакле тај глас, но никако није могао дознати. Да тај глас не буде одговор на његову молитву? У недоумици он се врати своме другу, код кога је на столу лежала књига Апостол. Он брзо отвори књигу, и заустави се погледом на једном месту. Тада прочита на том месту речи: одбацимо, дакле, дјела тамна и обуцимо сеу оружје свјетлости (Рим. 13, 12). Те речи решиле су судбу Августинову, и учиниле су од паганског философа хришћанског проповедника. Није ли то свети утицај онога света на овај – од Христа и кроз Христа?

Један новији пример. Велики ревнитељ и бранитељ Православља у Русији, Алексије Хомјаков, изненадно изгуби своју супругу, с којом је живео у најсрећнијем браку. Мада је био јак у вери Хомјаков падне у очајање због тог растанка. Но једне ноћи јави му се на сну покојница и рече му: не очајавај! То Хомјакова потпуно охрабри, тако да је он продужио и надаље војевати за веру Христову са истим жаром као и пре. Није ли и то утицај из оног света, од Христа и кроз Христа? И где је крај неисцрпном богатству оваквих примера, од којих не може би-ти а да ви не нађете бар један у свом сопственом животу?

 

Извор: Свети Владика Николај; Мисионарска писма, 146. писмо

Последњи пут ажурирано ( субота, 25 мај 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.