header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Злочињења агента ЦИА-е и масона Иринеја Добријевића се наставља Штампај Е-пошта
четвртак, 30 мај 2019

 ВЕРНИЦИ У њУЈОРКУ НА НОГАМА:

Одбор за спасавање цркве заказао скуп

 Одбор за спасавање цркве Светог Саве и парохијани одржаће у наредном периоду два народна скупа зарад информисања и саборности заједнице. Скупови ће бити одржани у четвртак навече, 30. маја, у Српском клубу у Квинсу, а други у петак навече, у грчкој цркви Светог Елефтерија на Менхетну

Епархија Источно-америчка је прошле недјеље објавила дуго чекани почетак радова на подизању привремене кровне конструкције на цркви Свети Сава у Њујорку, али се епископ Иринеј није огласио поводом његовог сукоба са парохијским Повјереништвом, као ни о четири захтјева изнесена у петицији парохијана која већ двије недјеље кружи интернетом.

Из Одбора за спашавање цркве Свети Сава сазнајемо да су грађевински радници пресјекли ланце на капији црквене порте да би ушли на градилиште, што је изазвало негативне емоције парохијана с којима смо разговарали. Као одговор, Одбор и парохијани ће одржати два народна скупа, један у четвртак навече, 30. маја, у Српском клубу у Квинсу, а други у петак навече, у грчкој цркви Светог Елефтерија на Менхетну, зарад информисања и саборности заједнице, како поручују из Одбора.

Подсјетимо, Одбор за спашавање цркве Свети Сава је неформално тијело које обједињује седам чланова оба Повјереништва, од којих је ово друго смијењено од стране епископа 2. маја, 2019. По неким тумачењима, смјена је обављена мимо закона, и државног и црквеног, што је изазвало спор са епископом. Спор око смјене Повјереништва и протојереја Живојина Јаковљевића, који је смијењен 15. маја, још није ни близу рјешења, јер званичних преговора између епископа и чланова Повјереништва још нема.

Иринеј Добријевић

Спор око смјене Повјереништва и протојереја Живојина Јаковљевића, који је смијењен 15. маја, још није ни близу рјешења, јер званичних преговора између епископа и чланова Повјереништва још нема.

Епископ Иринеј још није одговорио на наше упите о његовом ставу према читавом спору, као ни о тумачењима Закона о непрофитним корпорацијама државе Њујорк, по којима је смјена Повјереништва изведена на незаконит начин, због околности под којима се десила. Наиме, према Члану 715-Б поменутог закона, чланови Повјереништва су под заштитом од разрјешења и других негативних посљедица у случају да у најбољој намјери укажу на неправилности у раду организације којом руководе. Повјереништво је, како смо већ писали, смијењено указом епископа пошто је одлучило да обустави исплату извођача радова на обнови цркве док год овај одбија да достави фактуре и документацију о трошковима.

Такође, у епархијском саопштењу о постављању привременог крова се помиње и унајмљивање новог извођача радова, Френка Сијамија из Сијами Дивелопмента, али се не објашњава да ли је досадашњи извођач радова Дон Живковић отпуштен или ће њихове двије фирме сарађивати на пројекту. Не наводи се ни Сијамијева цијена, нити да ли је било јавног надметања на којем је Сијами побиједио.

Из извора блиских Повјереништву сазнајемо и да се црквено-канонски дио случаја налази пред Епископским савјетом Српске православне цркве у Америци, којим предсједава епископ Лонгин Новограчаничко-средњезападноамерички. Ни епископ Лонгин се још није огласио о овом случају, нити је засад одговорио на наш упит.

Владан Ивковић, serbiantimes.info

 

 

Повезани текстови:

Злочињења агента ЦИА-е и масона Иринеја Добријевића

Владика Иринеј Добријевић близак пријатељ Клинтона и Олбрајтове и темплар? (фото-видео)

- Подсећање: Уредништво: Операција „антиминс“* као део операције „Антихрист“

 - Масонски симболи на новим антиминсима* у епархији аустралијско-новозеландској?

- Смисао славе и поста по епископу Иринеју (Добријевићу)

. Уредништво: Конспиративно екуменистичко братство епископа Иринеја Добријевића

- Благослов за врцкаву код екуменисте и новотарца Иринеја Добријевића

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 30 мај 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.