header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Педерски лоби против слободе говора Штампај Е-пошта
субота, 01 јун 2019

 Суде слободи говора

Поступак против Владимира Димитријевића због текстова о ЛГБТ особама подсетио на "Деликт мишљења". Група професора каже да је реч о атаку на демократију

"ДЕЛИКТ мишљења" поново се нашао у јавном простору Србије. Ова злопамћена тековина једнопартијског система и идеолошке искључивости, резервисана за државне непријатеље и контрареволуционаре, у данашње време оживљена је на терену бриге за људска права припадника ЛГБТ популације.

Да су се времена, ипак, променила, сведочи чињеница да се данас не суди "Шесторици", младом доктору правних наука Војиславу Шешељу или професору Михаилу Ђурићу, због изношења ставова који вређају "социјалистички самоуправни поредак" и "лик и дело маршала Тита". На оптуженичкој клупи је православни публициста и професор Гимназије у Чачку Владимир Димитријевић, који је, како се терети, извршио дискриминацију ЛГБТ особа.

На све ове околности, супротне сваком демократском, плуралистичком и европском начелу упозорило је око стотину професора, интелектуалаца, књижевника и публициста који су, поводом суђења Димитријевићу, потписали отворено писмо јавности Србије. Овим апелом они су дигли глас против судског поступка који је тужбом иницирало Удружење "Да се зна", које се бави заштитом ЛГБТ особа.

Тужилац захтева од суда да, због текстова које је објавио на свом блогу, утврди да је Димитријевић извршио тежак облик дискриминације по основу сексуалне оријентације. Овај акт извршен је, како је објашњено, јавно објављеним текстовима којим је Димитријевић пренео истраживачке увиде о негативним друштвеним последицама идеологије политичког хомосексуализма светски познатих аутора из области друштвених наука.

Потписници отвореног писма, поводом случаја "Димитријевић", који евоцира атмосферу у којој је деловао "Одбор за одбрану слободе мисли и изражавања" осамдесетих година прошлог века, истичу да је у либералној и плуралистичкој демократији власт државе оличена у суду, протерана из унутрашње сфере човекове савести и да је неприхватљиво било какво "службено мишљење".

На ове чињенице подсећа и историчар Милош Ковић, један од потписника отвореног писма.

- Реч је о прогону и потврди да смо суочени с новим видом тоталитаризма, у ком нам се већ увелико суди због деликта мишљења - наводи Ковић. - "Политичка коректност" с њеним шупљим, пропагандним фразама сада као ноћна мора притиска цео свет. Сада се прогоне они који су по свим законима "нормални" и спречава се њихово право да јавно заступају своје ставове.

Професор др Слободан Антонић, социолог, истиче да слобода говора и мисли не може бити квалификована као дискриминација.

- Овај процес је у најгорој тоталитарној традицији обрачуна с "вербалним деликтом" - објашњава Антонић. - Димитријевићу судским путем желе да забране да износи свој поглед на "политичку хомосексуалност" и моралну афирмацију ове врсте сексуалних пракса. Показним прогоном наши "либерали" заправо желе да ограниче слободу мисли и говора свих нас, односно да застраше сваког ко се усуђује да помисли или каже нешто што се налази изван прописане "политичке коректности".

 

СТАВ ГАРАНТОВАН И КАД ВРЕЂА

ПОТПИСНИЦИ апела подсећају и да пракса Европског суда за људска права у Стразбуру стоји на становишту да се гаранције слободе изражавања примењују и на идеје које се у друштву не примају са одобравањем, које могу да увреде, запање или узнемире државу или део становништва. "Јер такви су захтеви плурализма, толеранције и ширине духа без којих не може бити демократског друштва", наведено је у пресуди овог суда још 1976.

 

Р.Д., „Вечерње Новости“

Последњи пут ажурирано ( субота, 01 јун 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.