header image
НАСЛОВНА СТРАНА
“Самсонова опција” Израела – Претворити Блиски исток у “азијски Чернобил” Штампај Е-пошта
уторак, 04 јун 2019

 “Самсонова опција” је могућност коју заговарају радикални ционисти према којем би Израел, ако буде угрожено његово постојање, нуклеарним оружјем напао своје сусједе. У тој ситуацији би Израел Блиски исток претворио у “азијски Чернобил”. Израелски режим осјећаја да губи стратешку надмоћ и стога су све гласнији његови националистички планови, а њихови заговорници често игнорирају “наредбе” Сједињених Држава, Француске и Уједињеног Краљевства.

       Израел има програм нуклеарног наоружања. Иако то јавно не потврђује и не пориче, он је добро познат обавјештајним службама земаља широм свијета.

Постоје различита извјешћа, али се вјерује да Израел има од 200 до 400 нуклеарних оружја, укључујући неутронска и хидрогенска. Усмјерене углавном према Ирану, али и према арапским земљама с којима је Израел традиционално у сукобу.

Наравно, Израел није потписао Уговор о неширењу нуклеарног наоружања, за разлику од Ирана, који га је потписао и навео као дио нуклеарног споразума из 2015. Израел не допушта инспекторима Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) да ући у његове објекте и проведу инспекцију. Центар за нуклеарна истраживања Негев, близу града Димоне, главно је средиште у којем Израел дизајнира и развија свој нуклеарни арсенал, кршећи при том међународне уговоре и газећи међународну дипломацију.

Ситуација на Блиском истоку је нестабилна и каотична. Но, унаточ неуспјешним покушајима Израела и Сједињених Држава да поново исцртају границе Блиског истока, земље регије одбијају нестати и не желе се фрагментирати у мини-државе, иако је сан Тел Авива виђети Блиски исток “балканизиран” у цијелости.

Након неуспјеха и Сирији и Ираку, једино што је постигнуто било је морално и војно јачање Осовине отпора. Сирија је побиједила тероризам и то искуство је ојачало национално јединство земље, њезину војну снагу и данас су боље организиране њене оружане снаге. Дамаск никада неће заборавити непријатеље који су стајали иза покушаја уништења Сиријске Арапске Републике.

Сусједни Ирак, гђе је ИСИЛ у почетку међу дијелом Саддамових присташа дочекан као ослободилачка сила, након само неколико мјесеци крвавих оргија се ујединио у борби против тероризма. Од 2014. до побједе владиних снага и шиитске Хасхд Ал-Схааби армије је земља све више показивала јединство и све се више удаљавала од плана Обаминог замјеника Јоеа Бидена о подијели земље на “Курдистан”, “Сунистан” и “Шиистан”. И док су Курди још одувијек фактор нестабилности у Ираку, све суђелују у раду средишњих институција власти и одгађају сан о проглашењу неовисности. Шиити и сунити су у борби против терориста “Исламске државе” коначно увиђели колико су пођеле међу њима наметане извана и не доприносе развоју ни једних ни других. Ако су под Саддамом силом заједно живјели у миру, данас то чине по властитом избору, што из темеља минира план о пођели Ирака.

Враћајући се у Сирију, тамо је примјетно велико националистичко расположење, слично оном у Ирану, када је након револуције 1979. године, а касније након против Ирака Иран у кратком времену обновио свој териториј и постао регионална сила у војном, знанственом и индустријском сектору. Перзијска земља израђује властите аутомобиле и лијекове, самодостатна је у житарицама и има респектабилну војну силу. Осим тога, Иран је регионални актер који је највише предан палестинском циљу, док су заљевске монархије у Бахреину заказале суммит о рјешењу палестинског питања, без Палестинаца и преговарајући с Израелом и Сједињеним Државама.

Сирија би за неколико десетљећа могла постати још један Иран, учити и ојачати након ратова које су на њеном територију распламсали Израел и Запад. Сирија сву пажњу мора усредоточити на враћање Голанске висоравни. Иако је то изузетно тешка задаћа, Сирија мора бити спремна на изравно суочавање с Израелом, јер дипломатског рјешења за тај проблем нема.

На сличан начин је 2006. избио рат између Израела и Либанона. Тада је Хезболлах научио како преживјети агресију и тренутно је наоружан до зуба. Осим тога, научио је војне стратегије на терену и увелике повећао обрамбене способности. У будућем сукобу с Израелом би Хезболлах релативно лако могао уништити сјеверни војни контингент ционистичког ентитета.

Слично томе, исламски покрет отпора Хамас у Палестини сваким даном постаје све јачи. Ново водство је изразило жељу да обнови нарушене односе са Сиријом, које је бивши вођа Хамаса, Кхалед Месхаал, разорио до темеља и придружио се исламистичкој побуни против Басхара Ал-Ассада.

Након ратова и геноцида од стране Израела против његовог становништва, као што су на примјер војне кампање из 2008. и 2014. против Појаса Газе, Хамас је стекао војна искуства и опремљен је с напреднијим пројектилима.

Палестина је у свијету симбол отпора и достојанства, а данас више него икада има подршку међународне заједнице. Но, како ствари стоје, побједе Осовине отпора и зрелост за сукоб с израелским режимом, раст броја бораца у војскама савеза и побољшања у наоружању, те боље могућности за вођење тактичких и стратешких операција у обрани и нападу, нови израелско-арапски сукоб чини више него вјеројатним.

Израел неће бјежати, као ни у другим приликама. А ако Израел види да је угрожен његов опстанак, цијели Блиски исток ће претворити у дивовску нуклеарну гљиву, чак и ако то значи његово самоуништење.

“Самсонова опција” је названа по библијској причи о Самсону који је, када је био поражен и понижен, срушио ступове храма у којем је био заточен, убивши себе и тисуће Филистејаца који су га окруживали.

Израел је запријетио да ће, ако буде угрожен, лансирати на десетке нуклеарних оружја против Ирана, његовог главног противника, али и против Ирака, супарника који се од оснивања жидовске државе противи експанзионистичким плановима на том подручју. Сирија и Либанон су преблизу, али су и они мета напада, а није искључена ни Турска, јер су се дипломатски односи између Анкаре и Тел Авива посљедњих година озбиљно погоршали.

Турска има једну од најмоћнијих војски на Блиском истоку и друга је најбројнија  војска НАТО пакта, а у случају сукоба с Израелом би борбу против израелске војске морала одржавати на високој разини. Бити потпуно изгубљен, али с нуклеарним оружјем као адутом у рукаву, значи да Израел не би оклијевао притиснути гумб уништења. Сирија и Либанон такођер би биле жртве нуклеарног холокауста.

Израелско нуклеарно оружје је најгора пријетња човјечанству, а нови арапско-израелски сукоб је реална опција. Израел ће у њему жртвовати себе и половину азијског континента.

 

Извор: "Логично"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 04 јун 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.