header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ванредна вест: Крађа у манастиру Ивирону на Светој Гори Штампај Е-пошта
четвртак, 13 јун 2019

 Изгледа да се ближи крај времена.

Како преноси светорски сајт на српском језику "Светогорске стазе", неко се дрзнуо да проба да украде Иверску икону Пресвете Богородице, а њен одлазак са Свете Горе, по предању, значи и скори крај Свете Горе.

        Током претходне вечери у манастиру Ивирону обијен је параклис у коме се налази чудотворна икона Портаитиса. Украдени су вотивни дарови са иконе Пресвете Богородице. Игуман Натанаило је одмах јутрос обавестио полицију, обалску стражу и гувернера Свете Горе који је искординирао надлежне државне службе. 

Данас смо били очевидци здружене акције полицијских хеликоптера и морских патрола обалске страже. У поподневним сатима пронадјене су украдене ствари. За починиоцем се још увек трага.

Недавно је слична пљачка била и у Продромском скиту. Тада је ухапшен румунски држављанин који је то учинио.

Иначе, Иверска икона, позната и као Панагија Портаитиса (грч. Παναγία Πορταΐτισσα, „чувар капије") је православна икона Богородице, која се чува у грчком манастиру Ивирон, где се верује да је од 999. године. Према традицији православне цркве, икону је насликао јеванђелист Лука. Икона се назива још и „Чудотворка“, што говори да се многобројна чудеса приписују овој икони Богородице.

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 14 јун 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.