header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети Владика Николај: Штампару Ј. К.: О Целивању свештеника Штампај Е-пошта
недеља, 23 јун 2019

 Умро Вам стари свештеник, и на његово место дошао сасвим млад богослов. Староме свештенику Ви сте радо целивали руку, али Вам је, кажете, нелагодно целивати руку свештенику много млађем од себе. Зар нисте слушали причу о кнезу Милошу и младом свештенику? Овако гласи та прича:

         Неки млади поп служио Литургију у Крагујевцу у присуству кнеза Милоша. Стари кнез је био необично побожан. Служба се у Цркви није почињала док он не би дошао. У Цркви је стајао на свом месту као укопан и скрушено се Богу молио. Кад је млади свештеник свршио службу, он изнесе пред кнеза крст и нафору. Кнез целива крст, па појми да целива и руку свештенику. Но младић тргне руку назад, као у стиду да му стари господар земље целива руку. Кнез Милош га погледа и рече: дај руку да пољубим! Не љубим ја твоју руку него твој чин, који је старији од тебе и од мене.

Овим је, мислим, све речено и објашњено. Стари кнез је проговорио у Цркви и изрекао речи као од самог Духа Божијег. Промислите сами: ако је вашем свештенику 25 година, његовом је чину 1900 година. И кад Ви целивате руку њему, целивате чин, који је од апостола Христових прешао на многе хиљаде служитеља олтара Божијега. А целивајући чин свештеника Ви целивате и све велике светиње и достојне духовнике, који су тај чин носили од апостола до данас. Целивате светог Игњатија и светог Николу и светог Василија и светог Саву и Арсенија и Јанићија, и многе многе друге, који су на земљи били украс земљи а сад су на небу украс неба, и који су назвати: „земни ангели и небесни људи“. И тако, целивање свештеника није обично целивање, но то је, по речи апостола Павла, цјелив свети (1 Кор. 16, 20).

Целивајте, дакле, без устезања руку која благосиља, и чин који је благословен од Духа Светога. Целивати млађег (по телу) од себе, као и слушати млађег од себе, добро је још и због тога, што нас то штити од охолости и учи смирености. Од Бога Вам мир и радост.

 

Извор: Свети Владика Николај, Мисионарска писма, 159. писмо.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 25 јун 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.