header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Фра-Брацо Кршић наставља да прети Управном Одбору и парохијанима у Сан Дијегу
Фра-Брацо Кршић наставља да прети Управном Одбору и парохијанима у Сан Дијегу Штампај Е-пошта
понедељак, 24 јун 2019

 У грчевитом покушају да заустави потписивање народне петиције против самопроглашеног потомка мајмуна која се све више распламсава у Калифорнији, Максимов слепи послушник, екуменистa и новотарски екстремиста фра-Брацо Кршић упутио је отворено писмо члановима Управног Одбора (писмо је у прилогу), као и парохијанима Црквене Општине Св. Ђорђа у Сан Дијегу у току прошле недеље 14. јуна у којем наставља са претњама, лажима и уценама.

        Фра-Брацо је такође био заказао и седницу У. Одбора и то на Тројичин дан, (што је само по себи скандалозно) али није успео да је одржи.                            

У следећим редовима објављујемо одговор парохијана и чланова У. Одбора упућен Фра-Браци у виду отвореног писма.

 Поштовани оче Братиславе,           

У Вашем отвореном писму које сте на енглеском језику упутили нашим парохијанима и члановима Управног Одбора, изнели сте читав низ неистина, оптужби, претњи и уцена недостојних свештеничког чина који носите.

За Вашу информацију, петиција  против епископа Максима започета је од стране свештенства, много пре него што се Бранислав Булић појавио на нашем црквеном имању, и она нема никакве везе са њим. Обзиром да ваш епископ Максим јавно и отворено вређа Св. Саву и Српску Цркву, проповеда богохулну Дарвинову теорију и уноси саблазан  у народ, и ми верници смо се придружили часним  свештеницима у одбрани православне вере. Није нам био потребан Бранислав Булић, нити било ко други да би нам „отворио очи“ да видимо куда нас епископ Максим и Ви водите.

Image 

Кажете како смо „прекршили црквене каноне, као и своју заклетву према свештенику и епископу“ коју смо положили приликом ступања на дужност у Управном Одбору. Овом тврдњом показујете да или незнате основне црквене прописе и правила, или нас смартате да смо толико интелектуално инфериорни у односу на Вас, па да не знамо шта Црквено Право заповеда по питањима притужби против епископа.

Ми се ни Вама ни епископу Максиму никада заклели нисмо – него Цркви!  Као православни свештеник (ако се тако још увек осећате) требало би да знате да у Православној Цркви нема безпоговорне и безусловне послушности. Такву „послушност“ коју ви проповедате и које се очигледно слепо придржавате, може само захтевати Римски папа од својих поданика, али пошто ми нисмо римокатолици, него православни Срби, онда остајемо безусловно послушни и одани једино Господу Исусу Христу и Његовој Цркви. Овим исказом показали сте да сте у духу присталица папске идеологије, као и ваш епископ и њему слични, који сматрају себе непогрешивим и супериорним чак и над Архијерејским Сабором. Дугим речима, сматрају себе папама!

Обзиром да кажете да смо „прекршили каноне“, било би учтиво и да наведете које? Ако бисмо почели да набрајамо које је каноне прекршио Ваш епископ, онда би листа била предугачка за читање. Као народ Божији имамо сасвим легитимно право да искажемо своје незадовољство на рад и учење епископа Максима. То своје незадовољство исказујемо у виду петиције коју упућујемо вишим црквеним властима и то редовном - званичном процедуром. Дакле жалимо се Цркви, а не државном суду или некој другој световној институцији.

Наша света дужност је да као крштени православни хришћани бранимо чистоћу православне вере од свих који би да је упрљају, па макар то био и епископ!

Овом приликом подсећамо Вас да је и Ваш епископ, такође, положио архијерејску заклетву на хиротонији, коју је много пута до сада прекршио јавно исповедајући јерес мајмунологије и радећи против интереса СПЦ. На жалост, Ви сте му у томе пружали највећу подршку, па ћете заједно са њим сносити последице.

У Вашем отвореном писму изнели сте ноторну лаж да у саопштењу СА Сабора „није било помена о епископу Максиму и његовим преступима“. Итекако је било! Истина, овај пасус који говори о епископу Максиму убрзо је уклоњен (из непознатих разлога). Такође, на званичном сајту СПЦ објављен је и текст „покајног писма“ које је ваш епископ упутио Св. Арх. Сабору.

Ваше писмо обилује лицемерним и увредљивим изјавама. Кажете како је наша акција „срамна“ и „нецрквена“ и како „руши углед“ парохије Св. Ђорђа у Сан Дијегу. Да нису жалосне, ове тешке и неосноване оптужбе против својих парохијана биле би смешне. Потпуно нам је јасно да извршавате „задатке“ које Вам је наложио епископ Максим, али ипак као свештеник требало би да имате много више истинољубивости и поштовања према својим парохијанима. Овде очигледно употребљавате пропагандну стратегију Си-Ен-ен-а и на нас сваљујете све оне преступе које ваш епископ и Ви, као његов слепи послушник, већ годинама чините.

Од како сте ступили на дужност парохијског свештеника овде у Сан Дијегу почели сте да уводите промене у богослужењу које су изазвале потресе и раздор у овој заједници. Од недавно почели сте чак и да уводите Нови - папски календар! Од самог почетка вашег службовања трудили сте се да искорените у овој заједници све што је српско, почевши од језика, па на даље (Ваша супруга не само да  никада није показивала поштовање према српској духовности и култури, него је јавно демонстрирала презир). Сада је сасвим јасно да сте то чинили да би се променила демографска структура ове заједнице, а све у циљу лакше “транзиције” у неку други цркву, односно јурисдикцију.  Конвертити су веома брзо долазили на руководећа места у Управном Одбору и у другим важним телима при нашој Црквеној Општини, док су они који су подизали наш велелепни храм понижавани и игнорисани.  Данас се често питамо да ли се још увек налазимо у српској цркви или некој другој, нама туђој ?!

Ваше лицемерство достиже врхунац када нас у писму питате „да ли желимо да на овакав начин принесемо дар поводом 800 година аутокефалности СПЦ“? Да Ви и Ваш епископ имате имало образа и поштења онда не бисте ни узимали у уста овај светли и величанствени јубилеј којем сте се до сада подсмевали, а сада покушавате  да се иза њега заклоните!

На крају, желимо да знате да ћемо остати истрајни у одбрани српске цркве и наше парохије јер према нашим сазнањима из Св. Синода случај епископа Максима није завршен.

Иако у потпуности стојимо иза својих потписа, идентитет потписника Вам ипак нећемо открити и то из два разлога:  

Први је тај што желимо да се наша имена обзнане на званичном месту када се буде расправљало о преступима епископа Максима, односно на Св. Арх. Синоду/ Сабору.

Други је тај што не желимо да Вам приуштимо то задовољство, јер ускоро петицију ће потписати већина парохијана не само наше Црквене општине, већ свих парохија западноамеричке епархије.

И на крају, једини “прекршај” који признајемо је тај што Вам се нисмо обратили тепајући при изговарању Вашег крштеног имена, којег се Bи изгледа стидите.

Одани Господу Исусу Христу и Св. Сави,

Чланови и парохијани Ц.О. Светог Ђорђа у Сан. Дијегу       

 22. јун, 2019

 

+ + +

Dear Members of the Church Board/Parish Council, 

It came to my attention that on the two Sundays, May 19 and 26, during our 2019 pilgrimage, Branislav Bane Bulic entered the social hall and was passing around a ‘petition to remove Bishop Maxim from the Western Diocese’ and asking parishioners to sign it. Additionally, some of our parishioners and Parish Council/Church Board members also participated in this deceptive and improper activity on the church property. 

First, let me remind you that Branislav Bane Bulic, by the judge’s decision several years ago, has been disallowed to enter the social hall and to cease any kind of activity on church property except to pray in the church. He is a man that has no peace and hates the Church.  The former communist, who under the pretense of nationalism, is attacking the Church, the unity of Serbian people and everything that is noble and God pleasing. He is a wolf in sheep’s clothing. Several years ago he went to all Southern California Serbian Orthodox parishes wrongly accusing our Parish Council/Church Board of wrong doing, spreading lies and creating dissension and disunity in our parish. Is it possible that some of our Parish Council/Board members would trust Branislav Bane Bulic? 

Secondly, if some of our Parish Council/Church Board members have engaged in this activity, it is my pastoral duty and responsibility to remind you that such action is in direct opposition to the teachings of our Orthodox Church, Faith, and the Constitution of the Serbian Orthodox Church. All members of the Parish Council have given an oath, in the church before the Altar saying: I swear by Almighty God and with my honor that I will as an Orthodox Christian, obey, respect, fulfill, protect and defend the Holy Canons, laws, traditions, regulations, and order of the Holy Orthodox Church, and that I will, as a member of the Executive Board of the Serbian Orthodox Church of St. George in San Diego, my parish church, with my Diocesan Bishop, regularly and devotedly fulfill all duties and obligations, prescribed by the Constitution, Uniform Rules and General Regulations of the Serbian Orthodox Church in North and South America, as well as the regulations Addendum to the Uniform Rules to govern the Church-School Congregation, so help me God.

Thirdly, the Sabor – The Assembly of our Bishops ended on May 18th. In the official communiqué issued by the Assembly there was no mention of any wrong doing by Bishop Maxim, that supposedly the laos-people of God  would warrant such action. As such, this action is a direct attack on the Church and her hierarchy. I adamantly condemn such action and appeal to your conscience to do the same. Furthermore, if anyone from our Parish Council has signed the said petition, be informed, that your action is contradictory to the oath that you have given before God and it brings in question your capacity to serve in the future in protecting the teachings of our Church and furtherance of our parish work and ministry. Several parishioners have contacted me being very much disturbed that this farce action would take place on the church property during my absence. They voiced their opinion that it is disrespectful not only for our church hierarchy, but also for the parish, and me as your parish priest. I am truly and deeply saddened at these disgraceful actions and events.

Finally, be informed that this activity has damaged the image of our parish on many levels. It also has brought discord and has set back our parish work and ministry. Offended and hurt, I ask why do we allow Mr. Bulic and his ‘pundits’ to continue such destructive activity in our parish? This year we are celebrating the 50thanniversary of the consecration of our church and 800 years of autocephaly of the Serbian Orthodox Church. Is this the gift, the gift of disunity, attacks, and lies, the best gift that we can offer to God, to St. Sava, St. George and to all the saints of our Church? I did not teach you this, nor will I ever do that. Such a disgraceful and shameful act! This must never happen again!

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 24 јун 2019 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 46 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Радованче Селић: „Задруга“ против „Борбе за веру“

 


 
МОЛИМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.