header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Украјински расколник потврдио да је са Амфилохијем разговарао три и по сата на Цетињу
Украјински расколник потврдио да је са Амфилохијем разговарао три и по сата на Цетињу Штампај Е-пошта
понедељак, 15 јул 2019

 "Архиепископ" Евстатиј Зорја дао је интервју за „Укрінформ”. О својој посети Амфилохију казао:

„Митрополит [Епифаниј Думенко, поглавар ПЦУ – прим.а] ми је наложио да писмо однесем црногорскоме митрополиту Српске православне цркве. И ја сам ступио у контакт са овим митрополитом и врло брзо ми је заказан састанак: писао сам у суботу [22. јуна], а речено ми је да ме већ у у уторак [25. јуна] митрополит Амфилохија може примити. Синод ПЦУ је заседао у понедељак [24. јуна], а увече сам био у авиону да пренесем ово писмо и сретнем се с митрополитом Амфилохијем.

           У црквеноме окружењу, митрополит Амфилохије је познати јерарх, посебно познат у Руској цркви, један је од најутицајнијих у јерархији Српске цркве. Он је дубоко образована особа, некада је студирао у Риму с будућим патријархом Вартоломејем, течно говори руски и грчки, можда и неки други језик, не знам; говорили смо на рускоме, али знам сигурно да течно говори и грчки.

Суштина мога пута је уверавање да смо ми, као Украјинска црква, добили одговарајући статус од Васељенскога Патријарха, да комуницирамо само с оним црквама које комуницирају с Васељенским Патријархом, а с другима не комуницирамо. Знамо да у Црној Гори постоји питање њихове аутокефалности, коју Српска црква не прихвата, али присталице аутокефалности се позивају на своју прошлост и садашње украјинско искуство.

Ситуација се развила на такав начин да смо за Српску цркву требали да будемо сведок нашега званичнога става, односно да ли се придржавамо правила и норми које су прописане за комуникацију између помесних православних цркава. И ми смо посведочили да се тога придржавамо и писмом [митрополита Епифанија].

Митрополит Амфилохије ме је примио и имао сам дугачак и смислен разговор с њим – три и по сата – чија је суштина била да православље има јединство, да не треба продубљивати поделе и да морамо тражити начине да имамо јединство”.

На питање да ли је Амфилохије инсистирао на јединству ПЦУ под „канонским Онуфријем”, тј. под епархијом Руске цркве у Украјини (УПЦ-МП), Евстратиј је рекао:

„Био је веома дипломатичан, мек, али упорно је понављао, изнова и изнова, да би требали имати дијалог с митрополитом Онуфријем. Kазао сам митрополиту Амфилохију да смо спремни на дијалог… Такође сам му рекао: ‘Владико, рекли сте ми у суботу да ме можете примити у уторак – и ја сам дошао’. Чим буде такав конструктивни одговор Москве – а не у стилу ‘покајте се, вратите се Руској цркви’ – дакле, кад буде позитиван сигнал о спремности за смислен дијалог, ми смо за њега отворени. Из оваквих личних контаката, чак и с онима који су, благо речено, скептични према питању украјинске аутокефалије, могуће је кренути напред”.

 

https://www.ukrinform.ua/rubric

https://patriot.co.rs/ukrajinski-raskolnik-potvrdio

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 јул 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.