header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Мајмунолог Максим и криминалац Гргур народним парама праве личну промоцију у новинама Штампај Е-пошта
среда, 24 јул 2019

   Дневни лист "Данас" спинује о разлозима уклањања мајмунолога Максима са места професора!

        Пошто су бискуп Гргур и мајмунолог Максим одавно разоткривени да своје лажи пласирају преко Жељке Јевтић и „Блица“, променили су новине, па им за прљаве послове сада служи дневни лист „Данас“. Максим преко својих сарадника из овог листа спинује јавност да га је Синод протерао са Богословског факултета зато што је, тобоже, нападао председника Србије Александра Вучића  (што је ноторна лаж).

А реч је само о томе да ни Синод, такав какав јесте, више није могао да буде глув и нем на глас православне јавности да се мајмунолог Максим избаци са Богословског факултета. Максим је свим добромислитељима СПЦ прекипео не само због мајмунологије, већ и због негирања каноничности аутокефалије СПЦ, као и због расколничког деловања - признавања националистичке секте зване „Православна црква Украјине“, позивања на саслуживање са њима, мењања Устава СПЦ у Америци, итд, итс...

У маниру Жељке Јевтић и  Блица, која од сатирача СПЦ НАТО владика прави жртве, дневни лист „Данас“ покушава да одбрани Максимов и Гргуров клан који се протеклих деценија наметнуо у образовном систему СПЦ и на Богословском факултету, правећи их жртвама Вучићевог режима.

Максим, НАТО лобиста и послушник Фанара, је све само не бранилац Косова и Метохије. Али ако је веровати прозападном и антисрпском дневном листу „Данас“, онда је Максим нико други до Свети Кнез Лазар.

Може се очекивати да „Данас“, са мизерним тиражом, у следећем броју објави како је самопроглашени потомак мајмуна Максим светац. Ако ико разуме шта је Православље, онда су то сигурно Басара и дневни лист „Данас“, гласило западне агентуре у Србији.

„Данас“ очекује да ће верници СПЦ прогутати овај мамац, ослањајући се на анимозитет једног дела верника према тренутној власти.

Док НАТО послушници Гргур и Максим цепају Цркву Светог Саве, по наређењу НАТО-а, НАТО медији као што су Данас и Блиц величају ову двојицу и дају им ореол мученика за одбрану Косова.

Лицемерје и поквареност НАТО владика и НАТО медија је идентично!

Ево текста из „Данаса“.

+ + +

Незапамћена одлука црквене владе да једног од епископа и критичара Вучићеве политике на КиМ са последњег Сабора СПЦ додатно казни

Синод СПЦ склања владику Максима са факултета

Свети архијерејски синод СПЦ почетком јула одлучио је да са Православног богословског факултета „уклони“ предаваче – епископа западноамеричког Максима (Васиљевића) и доцента Марка Вилотића, актуелног секретара епископа диселдорфско-немачког Григорија (Дурића), незванично је потврђено Данасу у више високих црквених извора.

Владика Максим предаје Патристику 2, а Вилотић, који се до септембра налази на неплаћеном одмору због организације новог секретарског посла, Историју религије. У СПЦ, на Православном богословском факултету и у Ректорату Београдског универзитета о овом „случају“ ћуте са незваничним објашњењем да су у току колективни годишњи одмори.

Осим што је реч о у СПЦ незапамћеном преседану да се са места предавача на Православном богословском факултету повлачи епископ, овај случај могао би да има и политичку позадину, јер су и владике Максим и Григорије, чији је секретар „кажњен“, били међу архијерејима који су јавно и на последњем пријему председника Србије Александра Вучића у једном од патријаршијских салона током мајског Сабора критиковали Вучићеву политику на Косову и Метохији.

У црквеним изворима спекулише се да је синодска одлука о смени двојице предавача, између осталог, образложена тиме што у редовној настави не могу да буду они који живе у Западној Европи и Америци, што до сада није била препрека за ангажовање у образовним установама СПЦ. Владика Максим је предавао на Богословском факултету у Београду кад га је 2006. Сабор изабрао за епископа западноамеричког.

Према Данасовим незваничним сазнањима, у синодској одлуци помињу се и наводна кршења Статута универзитета због којих Синод страхује од просветне инспекције, као и брига о нормалном животу епархија у далекој дијаспори, чији су епископи професори у Београду. Синод се у одлуци, како се незванично прича, позивао чак и на одредбе Статута самог Православног богословског факултета о неопходности наставе у духу верности Светом писму и светом предању Цркве.

Поједини црквени сајтови, који су спекулисали о смени владике Максима и Марка Вилотића, тврде да се тим поводом патријарху Иринеју обратио протестним писмом епископ умировљени бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић), почасни професор и дугогодишњи декан Православног богословског факултета, иначе духовни отац владика Максима и Григорија. Исти извори наводе да је поглавар СПЦ владици Атанасију потврдио „став Синода да редовни предавач на факултету не може да буде неко ко живи у Америци“.

У црквеним изворима процењује се да синодска одлука од 8. јула о уклањању двојице предавача због одмора још није стигла до Богословског факултета. На званичном сајту највише богословске школске установе СПЦ имена редовног професора владике Максима и доцента Марка Вилотића и даље су на листи наставника и сарадника.

Ректорат Београдског универзитета 17. јула обавестио је наш лист да су Данасова питања у вези са синодском одлуком прослеђена Православном богословском факултету са обавезом да нам одговори. Одговори до јуче нису стигли.

Православни богословски факултет, као део Београдског универзитета на који је враћен 2004, после 52 године прогона послератних комунистичких власти, у свом Статуту наводи да се придржава Закона о високошколском образовању, Статута Универзитета и Болоњског процеса. Професори се бирају као и на свим другим факултетима БУ – преко конкурса, осим што је само при првом избору неког од предавача неопходна сагласност Синода СПЦ.

Због две године старе одлуке поглавара СПЦ да без његовог благослова нико не може да даје изјаве за медије, Данасови црквени извори незванично објашњавају да се одлуком Синода о смени двојице предавача ушло у „сиву зону“ – јер правна акта не познају овакву ситуацију, те да је ово готово незапамћен случај у послератној историји СПЦ. У црквеним круговима упозоравају да је ситуација утолико незгоднија што је право предавања одузето епископу, који води епархију, а посредно се доводи у питање и исправност његовог верског учења.

На потезу је, како тврде у врху СПЦ, декан Православног богословског факултета епископ браничевски Игнатије (Мидић) – на њему је да одлучи да ли ће спровести синодску одлуку или ће се на њу жалити, што би могло да се заврши као тачка дневног реда на Сабору. Владика Игнатије је на путу, а у седишту Епархије браничевске његов повратак очекују током ове недеље.

Данас се обратио и епископу бачком Иринеју, члану Синода и портпаролу СПЦ, али он је, како нам је речено у седишту Епархије бачке, тренутно у иностранству. Занимљиво је да су владике Максим и Иринеј бачки пре мајског Сабора јавно а током саборског заседања иза затворених врата водили спор око „украјинског црквеног питања“.

То је била једна од саборских тема, али у делу епископата процењују да су се на крају на владици Максиму „сломила“ саборска кола и због неслагања српских архијереја око политике Александра Вучића на КиМ. Сабор је, ипак, смогао снаге да се одупре притисцима председника Србије и да званично саопшти да је против независности, поделе и разграничења на КиМ, али је владика Максим, због неких формулација око „украјинског црквеног случаја“, морао да се извини Сабору.

Упркос саборској одлуци, његов „случај“ се нашао и у завршном саопштењу Сабора које је писао владика Иринеј бачки. На интервенцију, то саопштење је преко ноћи измењено на званичном сајту СПЦ, али је владика бачки потом објавио саборски документ о „случају“ владике Максима, због преписке са појединим београдским медијима.

Владика Максим се на удару појединих епископских кругова и дела црквене јавности нашао и пре неколико година због толерантног става према Дарвиновој теорији еволуције, због чега се такође извињавао Сабору СПЦ, али му ни тад ни сад у мају нису изречене друге епитимије.

Заједно са владиком Максимом, међу 12 српских богослова који су потписали Став о теорији еволуције био је и доцент Марко Вилотић. Владика Максим је и један од потписника дописа патријарху Иринеју од ког се тражи да се са званичног сајта СПЦ уклони нетачно и измењено саопштење последњег Сабора, и то највише у делу о Вучићевом пријему. То саопштење је још на сајту.

Због путовања портпарола СПЦ, Данас још није добио одговоре и на питања да ли је „избацивање“ са факултета нека врста наставка „одмазде“ према владици Максиму и да ли ће се и кад на сајту СПЦ изменити саборско саопштење, што од краја маја тражи део епископата.

Патријархови јубилеји

На сајту и медијима СПЦ нема ни помена о сменама на Православном богословском факултету. Једна од главних тема је двоструки јубилеј патријарха Иринеја – шест деценија монашког стажа и 45 година епископске службе, за које је крајем прошле недеље честитке добио и од поглавара Руске православне цркве патријарха Кирила.

Предавачи

На листи наставника и сарадника Богословског факултета из редова архијереја, поред владике Максима и декана владике Игнатија, тренутно је и митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић).

 

Извор: „Данас“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 јул 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.