header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Небојша Вукановић: Подвижници у Дубровнику прослављају победу Штампај Е-пошта
уторак, 30 јул 2019
         Вријеме је љета и годишњих одмора, а ред је да мало предахну, одморе се и окријепе и наше духовне вође и подвижници. Преосвештени, преблагословени и свакој власти преподобни свењемачки владика Григорије ових дана се одмара у Требињу и Дубровнику, а друштво му често прави дубровачки парох Стефан Ковачевић. Овај тандем духовника и подвижника добио је двије пресуде против мене у једном дану, а велику правну побједу, судећи по фотографијама које сам добио из Дубровника, прослављају на југу Хрватске и бисеру Медитерана.

Подвижници се на вријеме спремају за пост, па су наоружани штаповима и рибарском опремом, коју у торби носи отац Стеван, кренули у риболов. Остаје само дилема какве су све рибе  нахватали на своје штапове, и да ли је било бистро рибарима и подвижницима, којима се на Пилама придружио протојереј ставрофор Владан Перишић, старјешина Саборног храма у Дубровнику, такође велики и скромни духовник и подвижник.

Монаси и владике морају се по црквеним канонима у јавности појављивати искључиво у црној мантији, а Григорију су од мантије, митре и панагије у јавности остале још само црне сунчане наочаре. Достојан!

Пресуде сам изгубио јер сам сматрао да је Григорије недостојан да буде херцеговачки владика, али су честите кадије осудиле мишљење и рекли да је Григорије достојан. Као легалиста поштујем одлуке кадија, па и ја кажем, а фотографије то само потврђују, да је Григорије достојан, скроман, смирен, смеран, праведан.

 


На крају треба подсјетити на изглед и фотографије Григорија када је постао херцеговачки владика, прије 15 или 20 година, како би се спознао потпуни преображај у изгледу, облачењу и понашању великог духовника и подвижника, а Херцеговци и вјерници бар навели на размишљање.

 

Извор: Блог Небојше Вукановића

Последњи пут ажурирано ( уторак, 30 јул 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.