header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Бискуп Гргур и Порфирије за "Ало"
Бискуп Гргур и Порфирије за "Ало" Штампај Е-пошта
уторак, 30 јул 2019

 ВЛАДИКЕ РАТУЈУ ЗА ТРОН ПОРЕД ЖИВОГ ПАТРИЈАРХА У СПЦ почела борба за Иринејевог наследника! Неколико струја ИСТУРИЛО своје кандидате!

* Атмосфера у црквеним круговима 

* Различите структуре унутар СПЦ почеле да истурају свог кандидата

* Борба за трон у СПЦ

Иако је патријарх Иринеј, поглавар СПЦ, и жив и здрав, у врху Цркве и у црквеним круговима последњих месеци атмосфера је таква као да је у току предизборна кампања за избор новог патријарха. Различите струје унутар СПЦ истуриле су своје кандидате у први план, а у медијима су индиректно или директно осванула и нека имена наводних претендената на трон СПЦ. Реч је о двојици владика који припадају млађој генерацији - митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију и епископу Диселдорфа и Немачке Григорију.

Њих двојица у изјави за „Ало!“ кажу да се надају да ће патријарх Иринеј живети још много година, док су о кандидатима за новог поглавара СПЦ говорили потпуно различито...

- Нисам био у прилици да испратим и прочитам шта се тачно писало и говорило ових дана, али сам начуо да је и то једна од актуелних тема у медијима. Могу само да вам, ако вас интересује, кажем своје лично мишљење на ту тему: мој утисак је тај да је, уз Владике Јоаникија и Игњатија, управо митрополит Порфирије међу најозбиљнијим кандидатима за наредног патријарха - казао је владика Григорије за „Ало!“.

Митрополит Порфирије, с друге старне, навео је да је најмању руку неумесно бавити се лицитирањем кандидата за будућег патријарха, с које год стране долазило.

- То је, ако хоћете, и бесмислено и нечасно, па чак, усуђујем се рећи, код неких и злонамерно. Хвала Богу, имамо живог и здравог патријарха. Нека га Бог поживи још много година. Црква није политичка организација, тако да су било које врсте кампања у Цркви нецрквене и нејеванђељске, а самим ти су пре свега по њу штетне. Она функционише по принципу послушања и служења. Притом, ослања се на поверења у Бога и његов промисао. Народна мудрост каже „Човек снује, а Бог одлучује“. Кога ће Бог позвати себи раније, а кога касније, то је тајна. А када дође време, кандидати су сви чланови Сабора - закључио је Порфирије.

Жељко Ињац, верски аналитичар, констатовао је да је и лаицима јасно да се владике у последње време утркују ко ће бити наредни патријарх.

- То с једне стране говори каква је тренутно ситуација у СПЦ и колико су дубоке поделе, али, с друге стране, и о томе да поједини епископи не поштују садашњег патријарха. Када један епископ, истина умировљени, на обележавању геноцида над Србима у Јасеновцу изјави да садашњи патријарх Иринеј није његов патријарх, а таква јавна изјава подлеже канонским прописима, онда је сасвим очекивано да поред живог патријарха бирају новог - казао је он, наводећи да је „ова медијска халабука само показала да постоје озбиљне амбиције појединих епископа да заседну на патријаршијски трон“ . Такође, он је додао да је лицитација у вези с избором новог патријарха почела изјавом НАТО генерала Хоџиса против православља.

 

 И Пају живог сахрањивали

Сви се сећамо како су док је покојни патријарх Павле на умору лежао у болничкој постељи поједини епископи само чекали да издахне пуни наде да ће управо они заузети његово место. Новине су биле препуне лицитација, а иза многи тих текстова стајали су амбициозни епископи.

 

 Извор: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 30 јул 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.