header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Туча у мраку украјинских расколника Штампај Е-пошта
четвртак, 08 август 2019
            „Патријарх“ Филарет позвао на простесте против "митрополита" Епифанија
 
         Говорећи у Саборној цркви такозване УПЦ-Кијевске Патријаршије 4. августа 2019. године, Филарет Денисенко је позвао своје вернике да протестују против предстојатеља тзв. ПЦУ Епифанија Думенка. -Апелујем на све вас, позвао је Филарет своју паству. -53 године служим у овој Саборној цркви, у којој нисам пропустио ни једну Литургију нити другу службу. Зато вас молим да заштитите пре свега, Кијевску Патријаршију и мене као патријарха.
          Денисенко је позвао на протесте против Епифанија Думенка: -Обратите се властима, организујте протесте. Али треба да протестујете против Епифанија, јер се све ради под његовом контролом. Морамо да се жалимо председнику, влади и посланицима како би они заштитили наша уставна права. Имамо слободу савести и слободу вере, али они (политичари бившег председника Петра Порошенка - ур.) не дозвољавају нам да се молимо и хоће да нас избаце. Где је слобода у Украјини? Где је Устав, где су закони? Закони су прекршени и отуда је потребно заштитити законе и заштитити нашу независну Цркву Кијевске Патријаршије.

Филарет је уверен да ће „разарање Кијевске Патријаршије“ неминовно довести до разарања Украјине. Нагласио је да то не треба дозволити, јер су „нам наша украјинска држава, наша култура, наш језик и наш народ најдрагоценији“.

-Томос није довео ни до чега осим до укидања саме Кијевске Патријаршије, рекао је Филарет и подсетио присутне  и на то да ниједна помесна Православна Црква није признала ни томос ни Православну Цркву Украјине. Према његовим речима, „томос је нашу Цркву учинио зависном од Грка. Некада смо били независна, слободна и непризната Црква. А сада смо иа зависни и непризнати“.

 

Извор: Orthodoxie.com

Преузето са екуменистичко-новотарског сајта "СПЦ.рс"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 08 август 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.