header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети Владика Николај: Једној мајци: О вечном животу Штампај Е-пошта
петак, 09 август 2019

 Син Вам пао с аероплана и погинуо. Пишете, како сад само једно те једно мислите: да ли син Ваш ипак живи? Да ли има живота после смрти, и ко нас у то може уверити?

          Уносим се у Вашу душу и потпуно саосећам Ваш бол. Али ме ипак изненађује Ваше питање, тим више што све речи ваше дишу вером и побожношћу. Ако ли неко сумња у вечни живот, ја не знам како се он може назвати следбеником Христовим? Гле, главно откриће Христово јесте откриће једног новог живота, новог света, новог царства – сасвим новог за људе. То је највеће откриће људима од кад постоје, и најрадосније од свих открића. Одрећи то откриће значи одрећи и Христа и сав смисао нашег живота на земљи. А примити то Христово откриће значи примити истину о Богу као Родитељу, о ангелима као духовима, о свевидећем промислу Божијем у свету, о Суду Божијем, о неумирању душе са смрћу тела, о радосном смислу нашег живовања у телу на земљи. Све ове истине открио је Господ, и све их је посведочио Својом личношћу, и свим Својим речима и делима, драговољном смрћу за нас, васкрсењем и вазнесењем. Идем да вам припремим мјесто, рекао је Он пред смрт ученицима. Опет ћу доћи и узећу вас к себи, да и ви будете гдје сам ја (Јн. 14, 2-3). Не иде Он ваљда у гроб, да им припреми место! Заиста, то не би била никаква утеха -приправљати неком место у вечној смрти! Не, него Он иде у онај други свет и живот, преко гроба и изнад гроба. Посведочили су постојање оног света и живота и многобројни свети људи и свете жене. „Ко се одонуда јавио, да нам посведочи?“ питате Ви, понављајући тако питање оних који су без вере. Да нисте у жалости, заслужили би благ укор за овакво питање. Кажите ми, ко се од светитеља, уписаних у календар, није јавио? Или зар Вам није познато, да Црква не уписује никога у свеце ко се није на неки начин јавио из онога света? Баш ту недавно читао сам, како је једна млада Францускиња прешла у Православље само из тог разлога – како је она сама објавила – што јој се јасно јавио свети Серафим Саровски, један велики руски светац, чија је стогодишњица празнована прошле године.

И тако, дакле, немате никаква разлога за сумњу а имате све разлоге за веру у живот небески, у који је прешао Ваш син, нешто мало раније од Вас.

Мир Вама и утеха од Христа.

 

Извор: Свети Владика Николај, Мисионарска писма, 200. писмо.

Последњи пут ажурирано ( петак, 09 август 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.