header image
НАСЛОВНА СТРАНА
У Јерусалиму постављена спомен-плоча Степинцу, Зуроф каже да је тужан Штампај Е-пошта
недеља, 11 август 2019

 Католичка црква поставила је на Пут усуза у Јерусалиму спомен-плочу загребачком надбискупу из времена НДХ Алојзију Степницу. Ефраим Зуроф, доректор јерусалимског центра "Симон Визентал" рекао је за Курир да је тужан због тога и да спомен-плочи Степинцу није место нигде у свету, а камоли у Јерусалиму.

          Зуроф је за Курир рекао да је тек у четвртак сазнао да је у Јерусалиму постављена меморијална плоча Алојзију Степинцу, јер му је неко послао фотографију.

"То је одвратно. Под један, не знам ко је то урадио и немам никакву идеју ко би то могао да уради. Много сам тужан због тога, јер меморијалној плочи Алојзију Степинцу нема места нигде у свету, а камоли у Јерусалиму", истакао је директор центра Симон Визентал.

Он додаје да ће урадити све што је у његовој моћи да плоча буде скинута.   Алојзије Степинац био је загребачки надбискуп за време НДХ који није учинио ништа да спречи усташке злочине и масовна мучења и убиства Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и другим логорима у Хрватској.  

Због спорења између Српске православне цркве и Хрватске бискупске конференције око значаја и умешаности Степинца у злочине у НДХ током Другог светског рата, Ватикан још није донео одлуку о његовој канонизацији.

 

Извор: "Н1"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 12 август 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.