header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Александар Дугин: Не баш људски људи Штампај Е-пошта
понедељак, 19 август 2019

 Гледао сам ТВ серију ‘Људи’. Веома, веома занимљиво и оправдано. Сингуларност (Singularity) стиже на крају друге сезоне.

        Обухваћене су најважније теме (понекад је и смешно): роботи-антифашисти, људи-преступници, лепи женски киборг - плавуша, чита Хегела, Кестлера и Ничеа, затим полудели роботи, људска свест у клауд-серверу, бесмртност, побуна (бивших) машина, трансхуманистичка људска права, правна дефиниција човек, итд… И, то није само пресликавање садашњице на сутра, већ и пресликавање сутра на данас. И, веома слаб мотив: људи се понашајукао роботи (синтентички). Људи су машине (техничка бића), ако им се одузме Dasein. Сингуларност је већ за нама, у извесном смислу. Шпекулантски реализам и онтологија усмерена ка објекту су само констатације о нечему што се већ догодило. ТВ серија Људи је стварност сутрашњнице, која је почела данас.

У току је Друга замена (Прва замена – она којом је домаће становништво замењено мигрантима, а етничке групе су заменили транс-етнички ентитети – је скоро готова).

Тачан је опис блике будућности социологије, филозофије, закона, политике. Чист хајдегеријански приступ: бивање човеком одређује однос према смрти. Без смрти нема живота, и нема више људи. Више не постоји Dasein. Нешто друго је сада. И то је управо Сингуларност – долазак нечег другог. Требало би још промислити три парадигме: 

1. Традиција (Предмодерна); 2. Модерна; 3. Постмодерна. Све, осим Радикалног субјекта се лако може свести на ове три парадигме.

Чини се да је Италија, која ради на преводу о радикалном субјекту и на развоју повезаних тема, знатно више пробудила у поређењу с другим европским друштвима, у којима традиционалисти (или, још горе, ‘конзервативци’) приступају Постмодерни застарелим аргументима и теоријама. Морамо да направимо један корак напред, а не назад. Тек тада и једино тада ћемо видети читав призор почетка и краја човечанства. Људи нису тако људски, како се веровало раније.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 20 август 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 44 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.