header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Александар Дугин: Не баш људски људи
Александар Дугин: Не баш људски људи Штампај Е-пошта
понедељак, 19 август 2019

 Гледао сам ТВ серију ‘Људи’. Веома, веома занимљиво и оправдано. Сингуларност (Singularity) стиже на крају друге сезоне.

        Обухваћене су најважније теме (понекад је и смешно): роботи-антифашисти, људи-преступници, лепи женски киборг - плавуша, чита Хегела, Кестлера и Ничеа, затим полудели роботи, људска свест у клауд-серверу, бесмртност, побуна (бивших) машина, трансхуманистичка људска права, правна дефиниција човек, итд… И, то није само пресликавање садашњице на сутра, већ и пресликавање сутра на данас. И, веома слаб мотив: људи се понашајукао роботи (синтентички). Људи су машине (техничка бића), ако им се одузме Dasein. Сингуларност је већ за нама, у извесном смислу. Шпекулантски реализам и онтологија усмерена ка објекту су само констатације о нечему што се већ догодило. ТВ серија Људи је стварност сутрашњнице, која је почела данас.

У току је Друга замена (Прва замена – она којом је домаће становништво замењено мигрантима, а етничке групе су заменили транс-етнички ентитети – је скоро готова).

Тачан је опис блике будућности социологије, филозофије, закона, политике. Чист хајдегеријански приступ: бивање човеком одређује однос према смрти. Без смрти нема живота, и нема више људи. Више не постоји Dasein. Нешто друго је сада. И то је управо Сингуларност – долазак нечег другог. Требало би још промислити три парадигме: 

1. Традиција (Предмодерна); 2. Модерна; 3. Постмодерна. Све, осим Радикалног субјекта се лако може свести на ове три парадигме.

Чини се да је Италија, која ради на преводу о радикалном субјекту и на развоју повезаних тема, знатно више пробудила у поређењу с другим европским друштвима, у којима традиционалисти (или, још горе, ‘конзервативци’) приступају Постмодерни застарелим аргументима и теоријама. Морамо да направимо један корак напред, а не назад. Тек тада и једино тада ћемо видети читав призор почетка и краја човечанства. Људи нису тако људски, како се веровало раније.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 20 август 2019 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ДОНАЦИЈЕ ЗА САЈТ:

(ОБЈАШЊЕЊЕ )

Порука од нашег читаоца Александра коју нам је послао скупа са својом донацијом:

„Коначно сте нам дали могућност да и ми читаоци помогнемо вама, који толико чините за све нас. Хвала вам на томе. Свако добро у Господу“.

Александар

+ + +

ДУШЕКОРИСНЕ  ПОУКЕ ИЗ ОПТИНСКЕ ПУСТИЊЕ:

(избор и превод са руског: "Борба за веру"
 
"Својство истинског покајања је да отвара очи за сопствену греховност и грех уопште".
 (Преподобни Никон Оптински)
 
"Када је Бог у твојој лађи, то не значи да олује неће бити, већ да твоја лађа неће потонути".
 
"Јеванђеље је као падобран - неће ти користити ако је затворено".


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.