header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Освећење троолтарне цркве у Ћелијама протекло у знаку трвења између два блока епископа Штампај Е-пошта
недеља, 22 септембар 2019
        Данашње освећење троолтарне цркве  у манастиру Ћелије протекло је у знаку деобе између духовних потомака авве Јустина.

Схизофрена ситуација започела је у навечерје овог знаменитог догађаја. Епископ ваљевски Милутин потрудио се да не дође до сусрета два блока епископа.

Наиме, епископ Милутин као домаћин, није се потрудио да у манастиру Ћелије дочека митрополита Амфилохија и владику Атанасија. Међутим, то не би био велики пропуст у гостопримству, да на бденију које је служену у манастиру није био присутан и гост из друге помесне Цркве,  архиепископ берлински и све Немачке г. Марко (Арндт) из РЗПЦ.

За то време епископ Милутин се заузео да  у граду Ваљеву, дочека епископа бачког Иринеја и блок његових епископа, где је служена вечерња служба, а потом им је гостопримство указао на вечери. 

Нетрпељивост се наставила и на самој прослави, а и после ње. 

На литургији након прочитаног Јеванђеља беседио је епископ бачки Иринеј, покушавајући да скрајне митрополита Амфилохија са стране.

За ручком након што се обратио епископ Милутин беседио је и митрополит Амфилохије. На све то епископ Иринеј је реаговао протестујући против тога што неко беседи после домаћина и да Амфилохије може то да ради у Црној Гори, али не у Србији.

Епископ Иринеј је искористио прилику да прозове индиректно и епископа Максима.

Најжалосније од свега је што су очигледно епископи СПЦ  остали без савести. Поред свих непочинстава и међусобне ненависти без проблема целивају једни друге 'целивом светим' и причешћују се из исте Чаше.

Као истинска деца авве Јустина, или би се помирили или би престали да инструментализују Цркву ради остварења сопствених саможивих хирова, или не би учествовали у Литургији.

Но, свако ће за себе засигурно дати одговор.

 

За „Борбу за веру“ из Ћелија

М.Ј.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 22 септембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.