header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Зелени патријарх или зелена змија?
Зелени патријарх или зелена змија? Штампај Е-пошта
недеља, 13 октобар 2019
       Патријарх Вартоломеј постао је 25 добитник ордена Светог Ерика – саопштава «The Lutheran World Federation». Награду Јуди уручила је челница националне Лутеранске „цркве“ Шведске „архиепископица“ Антје Јакелн.

У тексту награде каже се: „За напоре на унапређењу верских слобода и људских права, за привлачење пажње целог света на потребе избеглица и за чињеницу да он широм света показује да је брига за творевину екуменска и духовна одговорност“.

На званичном сајту Светске Лутеранске Федерације, истанбулском расколнику даје се следећа карактеристика:

„Васељенски патријарх Вартоломеј је први међу једнаким православним епископима и служи као главни представник клира, посебно у екуменистичким контактима с другим хришћанским црквеним телима. Од почетка те функције 1991. године, он је свагда инсистирао на томе да су еколошки проблеми главни егзистенцијални и духовни проблеми. Њега често називају „зеленим патријархом“ због његове бриге за творевину.“

Пре православног патријарха, ову награду примили су представници англиканске, лутеранске и римокатоличке цркве, између осталих кардинал Каспер, председник Папског савета за унапређење јединства хришћана.

 „Црква Шведске“ је највећа хришћанска деноминација у земљи и највећа лутеранска „црква“ у Светској лутеранској федерацији у свету. Ова „црква“ има око 6 милиона чланова, што је 59,3% становника Шведске. Међутим, свега  2% њених чланова посећује недељне службе. Поглавар „цркве“ је „архиепископица“ Антје Јакелн, прва жена-„архиепископ“ у Шведској. Удата је за Хајнца Јакелна, свештеника у пензији.

2007. године, „црква“ Шведске почела је да благосиља истополне „бракове“ и дозволила ординирање хомосексуалаца и лезбијки. Од 1. новембра 2009. године, ова „црква“ почела је да региструје истополне „бракове“, постајући једна од првих „цркава“ на свету која хетеросексуалне „бракове“ третира на исти начин као и традиционалне.

8. новембра 2009, отворена лезбијка, 55-годишња Ева Бруне, узведена је у цркви Шведске у чин бискупа Стокхолма. Бруне, живећи у истополном браку са Гунилом Линден (такође лутеранским свештеником), постала је пети женски бискуп у Шведској и прва отворена лезбијка која је преузела место бискупа у Лутеранској цркви.

 

По материјалу са: „Све јереси“

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 14 октобар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.