header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Огласио се и стари циркузант Атанасије Јевтић, напада двојицу Иринеја, а велича мајмунолога Максима Штампај Е-пошта
уторак, 29 октобар 2019
           Епископ бачки се видно лакта да буде патријарх. Владика Максим је похвала православља. Напад на медије није став СПЦ. Срби на Косову су заступници косовског завета, морају да остану и опстану, сматра епископ Атанасије.
           Коментаришући прославу 800 година аутокефалности СПЦ епископ Атанасије, у интервјуу за РТВ Ким је изјавио:

„Могло је бити и боље, али то је организовао Синод. Овај Синод, са овим патријархом није, да кажем искрено, није прави одраз и израз наше јерархије“, додајући да је још од раније епископ бачки (Иринеј) наметнуо свој начин рада и да је прослава у Жичи била саборна. Прослава је настављена у Пећи, али на њу није дошла половна владика СПЦ. Епископ Атанасије сматра „да је боље било да је то претворено у један Сабор, да се настави Сабором из Жиче и да се направи Архијерејски сабор“.

„После су у Жичи архијереји покренули иницијативу да се одржи Сабор сада, јер по канонима имају два Сабора, један пролећни, а један јесењи. Код блаженопочившег патријарха Павла се то поштовало. Ово сада, ја не могу да схватим. Могу да кажем господин епископ бачки (Иринеј) је тај који не дозвољава да ја будем на Сабору, иако је била одлука из времена патријарха Павла да ме позивају, али ја се не осећам запостављено“, рекао је епископ.

Сем митрополита Хризостома, нико од чланова Синода СПЦ није присуствовао прослави у Пећи, а епископ Атанасије тври да је епископ бачки Иринеј преузео Патријаршију у Београду. „Ја сам то рекао патријарху (Иринеју) и писао му, скоро да му је преузео Патријаршију“, додавши да се епископ бачки „видно лакта да буде патријарх.“

Он је у осудио незаконито уклањанајање епископа западно-америчког Максима и професора Марка Вилотића са Богословског факултета у Београду, „приватизовање“ званичног сајта СПЦ и чињеницу да му се не дозвољава објављивање текстова у „Православљу“, гласилу СПЦ.

„Владика Максим је писмен, учен и честит човек, али по сваку цену хоће да га протерају. Тобож, није у неким иступима православан, али Амфилохије и ја направили смо један реферат, да је човек потпуно православан. То што је он поменуо индијску филозофију, то је и Николај (Велимировић) помињао“, наводи епископ Атанасије.

Коментаришући званично саопштење на сајту СПЦ у ком се, поводом писања о нерегуларностима око смене професора на Богословском факултету, нападају два дневна листа „Блиц“ и „Данас“ за антицрквену харангу, он сматра да то није званична осуда Српске православне цркве.

„То није став СПЦ, то је став дотичног господина (епископа Иринеја), па нека се он с њима расправља, с тиме нема везе Сабор архијереја. Углавном, неће то проћи и не може проћи таква брука да смени владику Максима који је похвала православља целога.“

Владика Атансије подсећа да у цркви нема власти, него има сабора, саборности и договора, као и „да Дух свети делује у цркви. Христос Духом светим руководи у цркви, ми Духом светим дишемо. Откуд би светитељи могли да чују наше молитве, да није Духа светога.“

Говорећи о стању на Косову и Метохији он сматра да „Срби треба да опстану и остану. Ми имамо, пословицу ’кадар бити стићи и утећи и на страшном месту постојати’. Стићи кад треба, ми смо сутра сви спремни да идемо на Косово.“

„Срби су сведоци тога страшнога места. Наследници, носиоци и бранитељи и заступници такве вековне традиције живог предања косовског и косовског завета“, каже епископ Атанасије и додаје да су Срби на Косову и Метохији семе између 1500 црква и манастира. „Треба да их посећујемо јер им тако велику храброст доносимо“, закључио је умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић).

 

Извор: radiokim.net

Последњи пут ажурирано ( уторак, 29 октобар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.