header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Спорт у служби сатаниста: Евролига увлачи Србе и Русе међу вештице Штампај Е-пошта
среда, 30 октобар 2019

 Меч између српског кошаркашког шампиона Црвене звезде и руског вицешампиона Химкија, који ће се играти у четвртак у Београду у оквиру шестог кола Евролиге, биће у знаку тзв. "Ноћи вештица", пошто је руководство елитиног такмичења одлучило да ове године то буде обележено у свим дворанама.


И све то не би било чудно да је у питњу какав дуел америчке НБА лиге, или окршај неког немачког и шпанског клуба, али јесте за меч у којем ће играти два тима у чијим, православним земљама тај празник и обичај његовог обележавања заправо не постоји.

У Србији се тог дана прославља Свети Лука, који је један од четири јеванђелиста. У српском народу постоји веровање да је он заштитник лекара, апотекара и болесника, а добар део популације тај дан слави као крсну славу.

Са друге стране, у западном свету тог дана је све у знаку Halloween-a.

Организују се забаве са костимима и маскама, од бундева се праве лампе, гледају се хорор филмови и промовише страва и страх, а све има основу у келтском празнику "Самхeин".

Ипак, по налогу Евролиге дворана "Александар Николић" у српској престоници мораће да буде у теми "Ноћи вештица", чирлидерсице ће бити обучене у са истим мотивима, а по шест играча из сваког тима има обавезу да у халу дође са маскама.

И док ће сигурно бити оних којима ће ова новина бити забавна и интересантна, и који ће уживати у планираном програму, добар део навијача Звезде, поготово они најватренији окупљени у групу "Делије север", отворено се противи томе.

Наиме, они сматрају да наметање западњачких празника и обичаја српском клубу и српском народу није прихватљиво, и залажу се за одбијање послушности Евролиги по том питању и по цену казне.

Како ће све то изгледати на паркету и трибинама чувене српске кошаркашке дворане, сазнаћемо у четвртак увече (почетак у 19 сати).

 

Извор: "РТС"

Последњи пут ажурирано ( среда, 30 октобар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.