header image
НАСЛОВНА СТРАНА
РПЦ објавила је списак епархија Грчке Цркве у које се руским верницима не благосиља поклоништво Штампај Е-пошта
четвртак, 07 новембар 2019

 Списак епархија Грчке Православне Цркве (ГПЦ) у које се руским верницима не благосиља поклоништво, објављен је у среду на сајту Руске Православне Цркве.

        Као што је познато, Грчка Црква је раније предузела кораке ка признавању украјинских расколника - такозване Православне цркве Украјине (ПЦУ). Архиепископ атински и целе Грчке Јероним послао је поздравно писмо шефу ПЦУ-а Епифанију Думенку. Синод Руске Православне Цркве у одговору  прогласио је прекид евхаристијског општења са оним јерарсима Грчке Цркве који признају „ПЦУ“ и који буду саслуживали с расколницима. У ове епархије верницима Руске Цркве неће бити благосиљана путовања.

„Поклоницима из Руске Православне Цркве не благосиља се посета доленаведеним епархијама ГПЦ, чији су управљајући архијереји ступили у црквено општење с украјинским расколницима“, - каже се на сајту РПЦ.

Поклонички центар Московске патријаршије раније је саставио прелиминарни списак „забрањених“ епархија Грчке Цркве. На овом списку налазиле су се лангадска, веријска, артска, трикијска и димитријадијска епархија. У списку, објављеном на сајту РПЦ, такође је наведена и атинска епархија на челу с архиепископом атинским и целе Грчке Јеронимом II.

Најпознатији храмови атинске епархије су Благовештењски саборни храм, храм Светог Дионисија Ареопагита и храм Светог Великомученика Пантелејмона Ахарнон.

"Ова ограничења се не односе на епархије, које укључују окружне реоне и предграђа Атине и цели регион Атике. Ту спадају митрополије: пирејска, месогејска, илијска, перистеријска, китирска, неосмирнска, китисијска, кесаријанијска, глифадска, никејска, мегерска, идрска и филаделфијска“, прецизирали су у РПЦ.

Грчка Православна Црква једна је од древних хришћанских Цркава:  прве заједнице верујућих у Ахаји и Македонији основао је Свети Апостол Павле. Грчка Црква добила је аутокефалност од Константинопољске патријаршије 1850. године. Њена канонска територија је – Грчка. ГПЦ спада у велике Помесне Православне Цркве. Састоји се од једне архиепископије и 77 митрополија – што је, по подацима сајта РПЦ, 200 манастира и око 8 милиона верника. Поглавар Грчке Православне Цркве је архиепископ атински и целе Грчке Јероним II.

Крајем 2018. године, на иницијативу украјинских власти и Константинопољске патријаршије, створена је расколничка структура звана „Православна црква Украјине“ („ПЦУ“), настала спајањем две друге расколничке „цркве“. Добивши од патријарха Вартоломеја томос о „аутокефалији“, „ПЦУ“ је у стварности постала у потпуности зависна од Константинопоља. 15. октобра 2018. године, Руска Православна Црква прекинула је евхаристијско општење с Константинопољском патријаршијом. Једина канонска Православна Црква у Украјини, остаје Украјинска Православна Црква Московске патријаршије (УПЦ МП).

 

По материјалу са: РИА „Новости“

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 07 новембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.