header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Синод Грузијске Цркве рашчинио митрополита Петра који је оптужио Патријарха Илију за педерастију Штампај Е-пошта
петак, 08 новембар 2019

 Свети Синод Грузијске Православне Цркве свргао је са епископског трона и рашчинио митрополита чкондидског Петра (Цава). Цава је рашчињен, јер је оптужио (овде:)  Његову Светост Католикоса-Патријарха целе Грузије Илију Другог за „педерастију и мужеложништво“.

        Уклањање Петра догодило се истог дана када је Синод донео одлуку да тражи од председника Грузије да помилује осуђеног протојереја Георгија Мамаладзеа. Мамаладзе је, подсећамо, осуђен 2017. године у предмету „Цијанид“ – за покушај убиства патријарховог секретара Шорена Тетруашвилија, о чему је „Борба за веру“ писала 2017. године (овде: и овде:).
 
Рашчињени Петар Цава

У то време, постојале су индикације да је Мамаладзе заправо намеравао да отрује Патријарха Илију.

Поред тога, неколико дана пре седнице Синода, у Грузијској Цркви избио је нови скандал. Епископ бодбијски Јаков изјавио је за ТВ канал „Пирвели“ да власти намеравају да уклоне или чак елиминишу Патријарха Илију.

По речима овог свештенослужитеља, такав план сковали су бивши шеф Министарства унутрашњих послова и актуелни премијер земље Георгиј Гахарија, као и биши начелник Службе државне безбедности и садашњи министар унутрашњих послова Вахтанг Гомелаури. Осим тога, Јаков је рекао да су и случај „Цијанид“ такође испланирале грузијске власти.

Гахарија је речи епископа назвао глупошћу и позвао свештенство да се не бави политиком. Убрзо након изјаве, Јаков је, по слободној вољи (бар се тако каже), поднео оставку на место хорепископа и шефа финансијског савета патријаршије. Он се извинио због избора речи, али се није одрекао саме изјаве.

Последњи пут ажурирано ( субота, 09 новембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 50 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.