header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ексклузивно: О договору патријарха Иринеја с Американцима Штампај Е-пошта
четвртак, 14 новембар 2019

 Патријарх ИРИНЕЈ договорио с Американцима – Максим иде низ воду

Како "Борба за веру" сазнаје из својих извора у врху Београдске патријаршије, амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри и амбасадор Сједињених Америчких Држава за верске слободе Сем Браунбек договорили су са патријархом Иринејом да СПЦ заузме неутралан став по питању расколничке украјинске цркве којој је Константинопољска патријаршија уделила томос аутокефалности.

        Српска Црква више неће отворено подржавати Руску Цркву, нити се мешати у односе Васељенске патријаршије и Московске патријаршије, али неће ни признати расколничку украјинску цркву. Заузврат је патријарх тражио од Американаца помоћ око сузбијања црквеног сепаратизма у Црној Гори и Америци.

Американци су обећали да ће помоћи СПЦ уколико остане доследна у неутралности, да се реши питање правно-имовинског статуса цркве у Црној Гори, као и да ће извршити притисак на власти у Црној Гори да осустану од стварања независне (аутокефалне) црногорске цркве.

Такође је дато обећање да са своје стране Америка неће правити проблем уколико СПЦ реши да канонски санкционише епископа Максима Васиљевића због непослушности и неправославног учења које заступа.

По свој прилици ЦИА владика Иринеј Добријевић ће и даље наставити да се богати на рачун СПЦ, јер за њега као рођеног Американца не важе ни закони и канони СПЦ.

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 14 новембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.