header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Последње упозорење Синода Београдске патријаршије расколницима у Америци
Последње упозорење Синода Београдске патријаршије расколницима у Америци Штампај Е-пошта
субота, 30 новембар 2019
          Како јавља наш извор из врха Београдске патријаршије, Синод је 25.новембра одржао седницу на којој је донео одлуку - акт (у прилогу) у коме "још једном позива" Епископски савет Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци да најкасније до 1. марта 2020. године сазове  ванредно заседање Црквеног сабора у Северној и Јужној Америци на коме би се спровела одлука Синода од 25. септембра 2019. године о поништавању свих одлука овог Сабора донетих на заседању од од 13. до 16. јула текуће године. Последњи акт Синода практично значи - каже наш извор - да ће америчким расколницима "летети главе" уколико по њему не поступе.

 Велибор Џомић, велики инквизитор Београдске патријаршије и десна рука паписте Амфилоја Радовића, већ "прави случај" против агента ЦИА-е Иринеја Добријевића. Са своје стране, Добријевић је 22. новембра упутио допис свештенству источноамеричке епархије (у прилогу) уз који је приложио акт којим потврђује да је састанак Епископског савета за Северну, Средњу и Јужну Америку заказан за период од 5.-7.децембра 2019. године, у циљу "имплементација" одлука Синода од 25. септембра.

У наставку следи најпре акт Синода, а потом Добријевићев.

 

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Број 1328/зап. 920

25. новембар 2019. године

у Београду

ЕПИСКОПСКОМ САВЕТУ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У СЕВЕРНОЈ, СРЕДЊОЈ И ЈУЖНОЈ АМЕРИЦИ

Свети Архијерејски Синод у седници својој, под горњим бројем и датумом, донео је ову одлуку:

„Још једном позвати Епископски савет Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци да, сходно важећим одлукама Светог Архијерејског Синода, сазове – и то најкасније до 1. марта 2020. године – ванредно заседање Црквеног сабора у Северној и Јужној Америци на којем ће се спровести у живот први став одлуке Светог Архијерејског Синода бр. 995/ и 1009/зап. 638 од 25. септембра 2019. године, а којом су све одлуке овог Сабора, донете на заседању одржаном од 13. до 16. јула ове године без учешћа Њихових Преосвештенстава Господе епископа Канадског Митрофана и Буеносаиреског и јужно-централноамеричког Кирила а тичу се устројства епархија Српске Православне Цркве у Сједињеним Америчким Државама, стављене ван снаге.

Ову одлуку у фотокопији доставити свим црквено-школским општинама на тлу америчког континента.“

О предњој одлуци Светог Архијерејског Синода, част нам је известити Савет, с молбом ради знања и даљег поступања.

ПРЕДСЕДНИК СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА

АЕМ и Патријарх српски

Иринеј

 


 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 01 децембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.