header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Тезе о “монтенегринској аутокефалности””: разговор са др Зораном Чворовићем
Тезе о “монтенегринској аутокефалности””: разговор са др Зораном Чворовићем Штампај Е-пошта
субота, 07 децембар 2019
        Нико од српских патриота није против државности Црне Горе. О питању самосталности Црне Горе могу да одлучују само они који живе у Црној Гори, а ми, српске патриоте, знамо да наша браћа у Црној Гори нису политички малолетни да им треба свесрпски тутор.

Али, монтенегрински конвертити се, кад су однос Државе и Цркве у Црној Гори, позивају на историју црногорске државности. Колико је њихово право на тако нешто?

Данашња независна Црна Гора може да буде настављач стопедесетгодишње традиције нововековне државности Црне Горе само уколико свој национални и уставни идентитет гради на Српству. Антисрпски Монтенегро не може да буде баштиник државности Петровића, јер је њихова државност српска. За разлику од српске државе Црне Горе чија је државност стара век и по, антисрпски Монтенегро почиње са Брозовом СР Црном Гором. Када се упореде уставни нацрт Народног клуба који је у Уставотворној скупштини Краљевине СХС, 1921. године, окупљао хрватске странке и Устав ФНРЈ од 1946. године, онда постаје јасно да родоначелника државности Монтенегра треба тражити у хрватској политици.

А шта је са континутитетом Цркве на простору Црне Горе?

Као што државност Монтенегра не могу да граде на крађи српске државности Црне Горе Петровића, тако Монтенегрини не могу да формирају несрпску аутокефалну цркву на канонском континуитету Митрополије, јер ће их он довести до Светог Саве који на Жичком сабору формира Зетску епископију као једну од 12 епархија аутокефалне СПЦ.

Каква је, по Вашем мишљењу, реалност оне државе (Ђукановић:“Држава – то сам ја!“) која хоће своју „аутокефалију“? 

Да је данашњи Монтенегро баштиник државне, националне и културне традиције Црне Горе Петровића, онда би попис показивао једну крајње једноставну слику: имали бисмо, наспрам етничких и верских мањина, убедљиву трочетвртинску већину православних Срба. Пошто данашње стање почива на фалсификовању историје, онда је и слика на попису таква да у Црној Гори ни једна етничка заједница нема апсолутну већину. Да, насупрот томе, Црна Гора има један недемократски режим, показује пре свега то што слика државне управе и судства не одговара слици пописа становништва, нити фискалној слици Црне Горе. Насупрот српској апсолутној језичкој већини и тридесетпроцентном уделу Срба у укупном броју становника, који су истовремено и порески обвезници, имамо Србе у промилима у органима власти у Монтенегру.

РАЗГОВАРАО: ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ

 

Извор: "Српски став"

Последњи пут ажурирано ( субота, 07 децембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.