header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Ексклузивно и ванредно: Capo di tutti capi у Савету Богословског факултета Штампај Е-пошта
уторак, 10 децембар 2019

 Влада Србије именовала епископа Иринеја Буловића за члана савета Богословског факултета

   Веровали или не, драги читаоци, али владика бачки Иринеј одлуком - ни мање ни више него Владе Републике Србије - постао је члан Савета Богословског факултета. Другим речима, премијерка Ана Брнабић дала је овлашћење пензионисаном редовном професору Богословског факултета и његовом бившем декану у неколико наврата, члану Синода, епископу новосадском и бачком Иринеју Буловићу да уђе у Савет Богословског факултета! Тако то ради маестро закулисних игара: доделио (незаслужен) орден председнику државе, и - победа је његова!

        Чудимо се што одлуку није потписала Зорана Михајловић, пошто је у питању невероватна досетка и изузетна заобилазница која омогућава Иринеју бачком да преко-прече, наоколо ближе уђе у Савет и зацементира свој утицај на Богословском факултету у наредном четворогодишњем периоду, а можда и дуже.

Као делегат Владе Србије (алал вера!) бачки суверен остаје недодирљив и за Ректорат Универзитета, и за Министарство просвете, а на Богословском факултету после 15 година расула и безакоња отпочиње од свих црквено освешћених и јеретицима супротстављених чланова наше Цркве, давно прижељкивана нова сезона емитовања филма „Строго контролирани влакови“ (као у стара добра времена када је факултет био у потпуности црквена установа).

Овим изненађујућим финалом, ефектним мат-потезом, завршена је драма око потребног броја чланова Савета. Сада их има довољно да могу одлучивати о избору новог декана, за кога је, како смо већ известили (овде:), предложен јереј др Зоран Ранковић, редовни професор. Гласање ће се одиграти у петак, 13. децембра. Седницом Савета председаваће Буловићева десна рука, усташофил митрополит загребачко-љубљански Порфирије, тако да се очекује да одлука буде једногласна.

Неколико информација за наше читаоце чиме се бави Савет и која су овлашћења новог декана.

Савет:

-   доноси и мења Статут Факултета, на предлог Наставно- научног већа;

-   бира и разрешава декана, на предлог Наставно-научног већа;

-   доноси финансијски план Факултета, на предлог Наставно-научног већа, односно другог стручног тела Факултета које оно одреди;

-   усваја извештај о пословању и годишњи обрачун, на предлог Наставно-научног већа, односно другог стручног тела Факултета које оно одреди;

-   усваја план коришћења средстава за инвестиције, на предлог Наставно-научног већа, односно другог стручног тела Факултета које оно одреди;

-   даје сагласност на одлуке о управљању имовином Факултета;

-   даје сагласност на расподелу финансијских средстава;

-   доноси одлуку о висини школарине, на предлог Наставно- научног већа, односно другог стручног тела које оно одреди;

-   подноси Влади Републике Србије, најмање једанпут годишње, извештај о пословању Факултета;

-   врши избор екстерног ревизора финансијског пословања Факултета;

-   доноси одлуку о образовању унутрашњих организационих јединица, на предлог Наставно-научног већа;

-   доноси одлуку о оснивању или укидању катедара, на предлог Наставно-научног већа;

-   доноси Пословник о раду Савета, којим ближе уређује руковођење и начин рада;

-   обавља и друге послове у складу са законом, Статутом и другим општим актима Факултета.           

Декан је руководилац и орган пословођења Факултета.

Декан се бира тајним гласањем из реда редовних професора, који су у радном односу са пуним радним временом на факултету, на период од три године, са могућношћу једног поновног избора.

   Декан не може бити лице које је правноснажном пресудом осуђено за кривично дело против полне слободе, фалсификовања исправе коју издаје високошколска установа или примања мита у обављању послова у високошколској установи, односно које је правноснажном пресудом осуђено на казну затвора за друго кривично дело, као ни лице које је прекршило кодекс професионалне етике, односно лице које је разрешено дужности органа пословођења у складу са Законом, као и лице за које је Агенција за борбу против корупције дала препоруку за разрешење.

Декан не може бити лице изабрано, постављено или именовано на функцију у државном органу, органу аутономне покрајине или локалне самоуправе, у органу политичке странке, као ни лице које је члан Националног савета за високо образовање, члан Комисије за акредитацију и проверу квалитета и лице које је запослено у Националном телу за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању.

Декану у раду помажу продекани, којих има четири, и то три из реда наставника који су у радном односу са пуним радним временом и један студент продекан.

Продекани из реда наставника су: продекан за наставу, продекан за финансије и  продекан за научни рад. Продекане из реда наставника и студента продекана бира Савет Факултета, на начин уређен Статутом.

Мандат продекана из реда наставника траје три године.

Мандат студента продекана траје две школске године, без ограничења могућности поновног избора, а престаје и раније, престанком статуса студента на студијском програму који се остварује на Факултету.

Последњи пут ажурирано ( среда, 11 децембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 66 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.