header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Црна Гора: Шта све са собом доноси закон о слободи вероисповести Штампај Е-пошта
уторак, 31 децембар 2019
        Чињеница је да скоро нико није прочитао овај Закон, иако ће он умногоме утицати на све нас. Због тога вам правно тумачимо један по један Члан овог Закона и откривамо посљедице истог:

Члан 4: „…Прије именовања највиших вјерских великодостојника вјерска заједница о томе на повјерљив начин обавјештава Владу Црне Горе“ – вјерске заједнице ће морати да обавјештавају Владу Црне Горе о именовању својих вјерских великодостојника. То је наравно кршење свих могућих закона из те области. Чак и трафике имају већу аутономију јер не морају да обавјештавају Владу о својим запосленима.

Члан 6: „Добра која представљају културну баштину Црне Горе не могу се отуђити или изнијети из државе без сагласности Владе Црне Горе“ – државни органи ће моћи да прогласе „државном културном баштином“ сву имовину вјерских заједница, па ће рецимо бити немогуће помјерати Мошти Св. Василија а да то не дозволе државни органи.

Члан 7: „Забрањена је злоупотреба вјерских осјећаја у политичке сврхе“ – државни органи ће моћи да казне са 20.000 Еур вјерске заједнице ако та заједница буде упућивала на неке неправде. Једноставно ће то прогласити „мијешањем у политички живот“, што је ДПС до сада већ радио. Тиме би вјерске заједнице имале мање права од новинара, медија, НВО организација, …исл.

Члан 11: „Сједиште вјерске заједнице која је регистрована и дјелује у Црној Гори МОРА бити у Црној Гори“ – то значи да не постоји више ни Римокатоличка Црква, ни Исламска заједница, ни Српска православна Црква! Једноставно, центри тих заједница су изван Црне Горе. Самим тим, Влада Црне Горе уводи правни преседан на глобалном нивоу, нешто незапамћено у новијој историји! Можете ли да замислите назив Црногорска римокатоличка Црква или Црногорска регистрована православна Црква? (ову другу већ имамо)

Члан 15; „Вјерска заједница може да се региструје ако има најмање 50 вјерника“ – то значи да ће Српска православна Црква бити изједначена са НВО организацијама. Скупите 50 познаника и оснујете вјерску заједницу која ће имати ИСТА права као неко ко траје већ 800 година! Срамно…

Члан 16: „Назив вјерске заједнице не смије садржати назив неке друге државе и њена обиљежја“ – то значи да ће Српска православна Црква морати да избрише ово „српска“ из свих својих докумената. Неки од тих докумената су старији од државе Црне Горе (формално-правно је Црна Гора први Устав донијела 1905. године). Такође, Римокатоличка Црква ће морати да брише све називе и документа која слове на „Римокатоличка“ јер је то назив друге државе.

Члан 21: „Државни орган дужан је да без одлагања код надлежног Суда иницира поступак за забрану дјеловања вјерске заједнице“ – држава ће имати право да УКИНЕ Српску православну Цркву, ако одлучи да је то у њеном интересу. Најопаснији члан овог Закона. Да су овај Закон имали 1991. године Исламска заједница сад не би постојала.

Члан 24: „…имовина вјерске заједнице постаје државна имовина“ – долазимо до суштине овог Закона! Кад ДПС одлучи да укине Српску православну Цркву, или друге вјерске заједнице које посједују имовину, моћи ће да располаже њиховом имовином. Оно што су генерације и генерације вјерника остављале својој Цркви и вјерским заједницама послужиће ДПС-у за отплате дугова, за гаранције на кредите њиховим кумовима, пријатељима и браћи. А може послужити и као гаранција за кредит који смо узели за пут Бар – Бољари. Схватате ли суштину Закона? Морамо ли да објашњавамо?

Члан 33: „Изградња, адаптација и и реконструкција вјерских објеката може се изводити само уз надзор надлежног органа државне управе“ – то значи да ће требати одобрење да се изгради Манастир или Црква, да се окречи или постави звоно. Све то ће надзирати државни органи и убирати „плодове“ те изградње. Пошто знате колика корупција влада у том сектору, јасно вам је шта ће да се деси да би извадили дозволу за тако нешто.

Члан 52: „Сви вјерски објекти за које се утврди да су изграђени заједничким улагањем грађана до 1. Децембра 1918. године, државна су својина!“ – Ово значи да су Острог, Цетињски Манастир, катедрала Св. Трипуна, Црква Госпе од Шкрпјела, Црква Св. Луке, Манастир Морача,…- од дана усвајања овог Закона у државном власништву Држава ће моћи да их прода, изнајми, „валоризује“ или једноставно – сруши! Имаће формално-правни разлог за то.

Овај Закон је директно усмјерен против Српске православне Цркве, али ће погодити СВЕ људе који вјерују. Овим Законом се укида вјера, она постаје само административни и комерцијални појам. – укратко објашњено зашто овај закон није никаква „слобода“!

 

Извор: "Златно зрно"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 31 децембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 44 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.