header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Архонтонис глумата строгоћу Штампај Е-пошта
четвртак, 02 јануар 2020
        Како јавља руска новинска агенција РИА „Новости“, позивајући се на блог „Светлост Фанара", константинопољски патријарх Вартоломеј „строго је одговорио“ на писмо патријарха јерусалимског Теофила, у коме јерусалимски патријарх позива поглаваре свих Помесних Православних Цркава на сабрање. Поменути блог, иначе, информативно покрива активности Фанара – истанбулске Вартоломејеве резиденције.

Јерусалимски патријарх је предложио свим поглаварима Помесних Цркава да се окупе у Јордану (овде:) у циљу решавања проблема раскола у православном свету. Он је поменуту иницијативу покренуо за време свог боравка у Москви, у новембру 2019. године. Идентичан предлог дао је и поглавар Албанске Цркве архиепископ Анастасије (овде:), а такође и низ јерараха Грчке (овде: и овде:) и Кипарске Цркве.

Блог „Светлост Фанара“ тврди да је Теофил упутио писмо „по директиви Московске патријаршије“.

Према новинским изворима, писмо Вартоломеју и другим поглаварима грчког говорног подручја написано је на енглеском језику, што је први пут. Васељенски патријарх Вартоломеј одговорио је на писмо Теофила Јерусалимског на грчком језику и у строгом тону, сматрајући патријарха јерусалимског апсолутно некомпетентним да чини нешто слично“, - пише блог.

По инфромацији са блога, одговор ће бити објављен.

Блог такође пише да иницијатива Теофила Јерусалимског не добија позитиван одговор већине православних свештеника, чак ни оних који су се изјаснили против украјинске аутокефалије.

Подсећамо да је 2018. године, на инијативу тадашњег председника Украјине Петра Порошенка и Константинопољског патријарха, била основана расколничка структура – такозвана „Православна црква Украјине“ (ПЦУ), образована путем спајања две расколничке „цркве“. Добивши од Вартоломеја томос о „аутокефалији“, „ПЦУ“ је у стварности постала у потпуности зависна од Фанара. Руска Православна Црква је у октобру 2018. године прекинула евхаристијско општење с Константинопољском патријаршијом.

Већ 2019. године, „ПЦУ“ су признали поглавари Александријске и Грчке Православне Цркве. РПЦ је, као одговор, објавила прекид евхаристијског општења оним јерарсима Грчке и Александријске Црква који признају „ПЦУ“ и који буду саслуживали с расколницима.

 

Приређивач: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( петак, 03 јануар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.