header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Фамозни "Епископски савет" "игра" за Мила: Од Божића само два пута седмично-четвртком и недељом! Штампај Е-пошта
среда, 08 јануар 2020

 Митрополија црногорско-приморска (МЦП) након Божића организоваће протестна окупљања два пута седмично, четвртком и недјељом, саопштено је из Епископског савјета Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори.

Kако се наводи, протестна окупљања биће организована у термину у ком су се и до сада одвијала, послије вечерње службе и молебана, у мјесним храмовима.

“Од када се, ако Бог да, наврши тродневно прослављање Рождества Христовог, па у наредним данима, Црква ће организовати протестна окупљања, мирна, молитвена и ненасилна, два пута седмично, четвртком и недјељом увече“, пише у саопштењу Епископског савјета СПЦ.

Наводи се да ће садржај протестних порука и путању молитвених литија одредити народ и мјесно свештенство, уз благослов епархијских архијереја.

“Док год трају поменута сабрања њихове поруке морају остати растерећене било какве политизације, странчарења, па и било ког облика национализма, или какве год земаљске идеологије, која нема везе са јеванђелском благом вијести”, истиче се у саопштењу.

Из Епископског савјета СПЦ позвали су вјерни народ са свештенством да истрају у мирним и молитвеним протестима, у борби за слободу и права православних вјерника у Црној Гори.

“Молимо се Богомладенцу Христу да овдашње власти колико сјутра нађу начин да ван снаге ставе антиуставни Закон који су недавно, у глуво и мркло доба ноћи, усвојили у црногорској скупштини, или да изгласају нови који ће поправити и унаприједити тај поменути”, пише у саопштењу.

Kако су казали из Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, у случају да црногорске власти наставе са досадашњом једностраношћу, морају се наоружати стрпљењем и упорношћу, пуним љубави и вјере.

“Али ако све буде као до сад, као протекле и као претходне четири године, када представници Владе нијесу хтјели да чују ни за какав договор са нама, апелујемо на сваку хришћанску душу да истраје у протестима за своја грађанска и вјерска права”, навели су из Епископоског савјета.

Та права, како су додали, загарантована су им Уставом и раније донијетим законима, као и међународним, универзалним људским прописима.

“Молимо се Господу да просвијетли разум судијама Уставног суда, да измјере по Божијој и људској правди нашу скору иницијативу и да обзнане оно што већ сви виде – како овај и овакав законски текст није у складу са Уставом ове земље, да не помињемо међународно право и правду“, казали су из Епископског савјета СПЦ.

То би, како су рекли, отворило врата здравом и цивилизованом договору, на добро свих грађана Црне Горе.

“Зато, молимо се Богу да разлози за наше протесте нестану колико сјутра, а да нас опет исти Господ укријепи да истрајемо, ако треба, у недоглед“, навели су из Епископског савјета СПЦ.

РТЦГ

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.